Media

Läs hela intervjun med Urban Gärdek om den nya ”Kalla fall”-säsongen

Mycket har sagts och åtskilligt har skrivits om fallet med 46-åriga Kristina Olofsson som slogs ihjäl på Wisby Hotell för drygt 26 år sedan. Men trots den omfattande medierapporteringen finns det utrymme för ytterligare fördjupningar och ifrågasättanden, menar duon bakom podcasten ”Kalla fall”. Podden är just nu högaktuell med den andra säsongen och i denna synas hotellmordet i sömmarna. Vi kontaktade upphovsmännen för att ställa ett antal frågor och det här är vad Urban Gärdek hade att säga.

Var det ett självklart val att fokusera på hotellmordet i denna nya säsong av ”Kalla fall”?

– Vi tyckte såklart att hotellmordet var jättespännande, men det var inte ett självklart val. Vi hade ingen förundersökning att luta oss tillbaka mot som vi hade haft i fallet Sjögren.

– Det fanns ganska få fasta punkter som vi med säkerhet kunde säga stämde och vi skulle vara tvungna att börja helt och hållet på ruta ett. Vi visste inte heller hur polisen skulle ställa sig till att vi gjorde en så pass djuplodande analys som vi hade tänkt oss, eller om de ens skulle ställa upp på intervjuer. Mordet på Kristina Olofsson är trots allt en öppen förundersökning. Dessutom är mordet ständigt i blickfånget på Gotland och det är ganska troligt att mördaren finns kvar där.

Hur upplever ni att responsen till denna nya säsong har varit hittills?

– Bortsett från ett fåtal personer som missförstått olika saker och sen vädrat detta på exempelvis Facebook eller internetforumet Flashback så verkar väldigt många gilla den nya säsongen. Vi har ökat antalet lyssnare och det verkar som att lyssnare från hela landet nu har hittat till ”Kalla fall”. Spänningen kring vad som kommer hända under säsongens gång samt att fallet är så pass levande kan säkert bidra till att göra folk intresserade av att följa den nya säsongen.

Vad är det ni vill uppnå och förmedla med den nya säsongen?

– Målet med vår podd är att kasta ljus över och ge ytterligare kunskap om de fall som vi jobbar med. Det handlar till syvende och sist om fruktansvärda händelser där en människa tagit någon annans liv. Dessa människor som fått avsluta sina liv i förtid förtjänar att någon arbetar med deras fall och de skall inte bli bortglömda. Kan vi på något sätt hjälpa polisen att få de där sista pusselbitarna som de behöver för att komma längre eller i bästa fall lösa ett mord hade det varit en fantastisk belöning för oss.

– Vi är dessutom av den uppfattningen att det finns folk som vet vad som hände den där natten då Kristina blev mördad. Kanske kan det här ge dem en chans att berätta. De som kontaktar oss får självklart vara anonyma.

Hur har det varit att samla in material och göra research till hotellmordet, i jämförelse med Sven Sjögren-försvinnandet?

– Som vi beskrev innan, har vi till skillnad från Sjögrenfallet inte fått ta del av polisens förundersökning. Det gör att vi behöver börja helt och hållet från ruta ett. Vi har läst igenom och tittat på all mediabevakning som producerats kring hotellmordet och sedan påbörjat en egen utredning. Det har handlat om att intervjua anställda på hotellet, personer som på något sätt varit misstänkta samt åklagare och poliser.

– Något som varit betydligt lättare den här gången är att vi vet att vi faktiskt har att göra med ett mord och vi vet vart mordet skett. Något som ju inte var självklart i Sjögrenfallet i säsong 1.

Hur viktigt har det varit för er att kunna presentera något nytt kring det här mordfallet?

– Det har varit mycket viktigt för oss att kunna presentera nya fakta kring det här fallet och inte bara återanvända samma gamla uppgifter som varit ute och snurrat i media genom årens lopp. Med det sagt så går säsongen ut på att granska i stort sett alla aspekter av fallet. Vad som hänt, hur utredningen agerat under åren och hur den mediala bevakningen har varit. Hittills har vi kunnat presentera en hel del uppgifter som inte varit allmänt kända tidigare. Vi har fler sådana uppgifter på gång, och vi tror oss även fått fram en del uppgifter som skulle kunna vara nya även för polisutredningen.

Har allmänheten och lyssnare varit till stor hjälp med tips och teorier?

– Allmänheten har varit till mycket stor hjälp. Vi har fått in många värdefulla tips som vi just nu kollar vidare på.

När påbörjade ni arbetet med att granska hotellmordet och hur mycket tid har ni lagt ned på fallet?

– Arbetet påbörjades på allvar hösten 2022, i efterdyningarna av säsong 1 av ”Kalla fall”, när vi upptäckte att det var många som ville prata med oss även om hotellmordet. Vi har inte hållit någon räkning men vi har säkerligen lagt ned flera hundra timmar på att arbeta med fallet på olika vis.

Finns det några podcasts inriktade mot true crime som ni blivit inspirerade av och som ni vill rekommendera?

– Den svenska podcast som vi blivit mest inspirerade av är utan tvekan ”Spår” som nog får sägas vara pionjärer i branschen här i landet. Internationellt så skulle jag vilja rekommendera ”Bone Valley” som var mycket spännande och välgjord.

Slutligen, finns det planer på en tredje säsong av ”Kalla fall”?

– Arbetet med säsong tre är i full gång och har pågått under en längre tid. Vi jobbar med flera fall både på och utanför Gotland kontinuerligt och vi hoppas att kunna komma ut med säsong tre redan i höst.

– Det är roligt att folk uppskattar det vi gör och att man vänder sig till oss med olösta fall som man vill att vi skall titta närmare på. Det är det bästa betyg man kan få och så länge folk orkar lyssna så jobbar vi vidare.

Läs också:
Hotellmordet granskas i ny podcast-säsong

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *