Kriminalhistoria Media

Hotellmordet granskas i ny podcast-säsong

Kan en podcast om ett olöst mordfall leda till att polis och åklagare får in helt nya uppgifter som i sin tur leder till att brottet kan klaras upp? Det är i vart fall vad skaparna av podden ”Kalla fall” hoppas på när man i en ny säsong tar upp det gamla mordet på Wisby Hotell från 1996.
– Kan vi på något sätt hjälpa polisen att få de där sista pusselbitarna som de behöver för att komma längre eller i bästa fall lösa ett mord hade det varit en fantastisk belöning för oss, säger Urban Gärdek, en av upphovsmännen, i en kommentar till Crimecentral.

Det har nu gått drygt 26 år sedan nattportier Kristina Olofsson, 46, slogs ihjäl på sin arbetsplats – Wisby Hotell. Flera personer har varit misstänkta och polisen har under många år arbetat med ett visst huvudspår, men ännu har ingen kunnat ställas inför rätta för mordet.

Under de år som förflutit sedan mordet har mängder av artiklar skrivits om fallet. Så sent som förra året aktualiserades ärendet i ljudformat när Spotify tog upp hotellmordet i sin podcastserie om true crime. Brottet har också tillägnats ett kapitel i en bok om gotländska brott. Förutom detta har vi även kunnat se inslag och reportage om fallet i ”Efterlyst” och ”Cold Case Sverige”.

Vill presentera nya fakta
Trots all denna mediala uppmärksamhet är det inte särskilt mycket, för allmänheten, ny information om fallet som kommit fram de senaste åren. Det är något som poddmakarna Urban Gärdek och Tobias von Braun nu ändrar på. Duon är nämligen högaktuell med den nya säsongen av ”Kalla fall” – där allt fokus lagts på hotellmordet.

– Det har varit mycket viktigt för oss att kunna presentera nya fakta kring det här fallet och inte bara återanvända samma gamla uppgifter som varit ute och snurrat i media genom årens lopp. Med det sagt så går säsongen ut på att granska i stort sett alla aspekter av fallet. Vad som hänt, hur utredningen agerat under åren och hur den mediala bevakningen har varit, förklarar Urban Gärdek för Crimecentral.

Denna podcast fick en hel del uppmärksamhet redan under den första säsongen när duon gav sig i kast med fallet Sven Sjögren, den gotländske lantbrukaren som försvann under mystiska omständigheter 1972 och som förmodas vara bragd om livet. Granskningen gjorde att polisen öppnade upp förundersökningen på nytt.

Trots att Gotland är litet och antalet olösta våldsdåd klart begränsat så var det ändå inte självskrivet att duon skulle titta närmare på mordet på Kristina Olofsson.

– Vi tyckte såklart att hotellmordet var jättespännande, men det var inte ett självklart val. Vi hade ingen förundersökning att luta oss tillbaka mot som vi hade haft i fallet Sjögren.

Premiäravsnittet av hotellmordet publicerades 19 april och ett flertal avsnitt har följt sedan dess. Hittills har säsongen gått ut med uppgifter om fallet som inte tidigare varit kända för allmänheten, bland annat omständigheter kring det huvudspår som polisen i många år arbetat efter.

Responsen i sociala medier har till synes varit god, något som Urban Gärdek inte är sen att hålla med om. Därtill nämner han också att podden blivit allt mer populär med tiden.

– Bortsett från ett fåtal personer som missförstått olika saker och sen vädrat detta på exempelvis Facebook eller internetforumet Flashback så verkar väldigt många gilla den nya säsongen. Vi har ökat antalet lyssnare och det verkar som att lyssnare från hela landet nu har hittat till ”Kalla fall”.

Hur många avsnitt den nya säsongen kommer bestå av är ännu inte bestämt eftersom det beror på hur mycket nya uppgifter som kommer in. Duon bearbetar tips kontinuerligt och lyssnare uppmanas att höra av sig med information.

Vill hålla brottsutredningarna levande
Något som Urban Gärdek och Tobias von Braun inte vill är att de gamla ärendena faller i glömska.

– Målet med vår podd är att kasta ljus över och ge ytterligare kunskap om de fall som vi jobbar med. Det handlar till syvende och sist om fruktansvärda händelser där en människa tagit någon annans liv. Dessa människor som fått avsluta sina liv i förtid förtjänar att någon arbetar med deras fall och de skall inte bli bortglömda.

Att kunna bidra till att klara upp hotellmordet – eller något annat mordfall som podden tar upp – är något som står högt upp på duons önskelista.

– Kan vi på något sätt hjälpa polisen att få de där sista pusselbitarna som de behöver för att komma längre eller i bästa fall lösa ett mord hade det varit en fantastisk belöning för oss.

Ny säsong på gång
Poddmakarna gör ingen hemlighet av att arbetet med den tredje säsongen pågår och att den förhoppningsvis kommer kunna släppas efter sommaren.

– Arbetet med säsong tre är i full gång och har pågått under en längre tid. Vi jobbar med flera fall både på och utanför Gotland kontinuerligt och vi hoppas att kunna komma ut med säsong tre redan i höst, avslutar Urban Gärdek.

Artikeln är uppdaterad (2023-06-19)

Läs också:
Hotellmordet i ljuddokumentär på Spotify
25 år sedan mordet på Wisby Hotell
Stockholmspolisens cold case-grupp hoppas bringa klarhet i hotellmordet
22 år sedan Kristina, 46, slogs ihjäl på hotellet
Kristina, 46, slogs ihjäl på sin arbetsplats – läs polisens anmälan om hotellmordet här
Hotellmordet fortfarande olöst efter 20 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *