Brottmål

Guldrånet i Visby 2012 – läs polisanmälan

Chock, rädsla och oro. Känslorna blev många för de personer som befann sig inne på den guldbutik i centrala Visby som utsattes för det uppmärksammade rånet. Händelsen inträffade den där valborgsmässoaftonen för elva år sedan. Här kan du ta del av polisens anmälan om brottet.

När två beväpnade och maskerade rånare slog till mot Guldsmedjan på Adelsgatan i Visby den 30 april 2012 blev det en chockartad och dramatisk upplevelse för samtliga vuxna i butiken. Besökare beordrades ned på golvet och personalen tvingades överlämna kontanter och guld. Gärningsmännens huvudsakliga byte blev värdefullt gods till ett motsvarande värde av flera miljoner kronor. Det mesta av rånbytet har aldrig återfunnits.

Gärningsmännen lämnade brottsplatsen på en moped som senare hittades övergiven. Den upphittade mopeden kom att bli en av pusselbitarna i polisens utredning.

Redan inledningsvis fanns det signalementsuppgifter om att rånarna hade ”mycket mörk hudfärg”, något som visade sig stämma in på de två män som greps vid färjeterminalen i Nynäshamn. Tre personer, samtliga med invandrarbakgrund, kom att dömas för inblandning i guldkuppen.

Genom att klicka på denna länk kan du läsa samt ladda hem den tvåsidiga anmälan om guldrånet som upprättades när polisen fick kännedom om brottet. Crimecentral har valt att maskera namnet på de två anställda, en man och en kvinna, som förekommer i handlingen.

Av anmälan framgår att ansvarig handläggare för ärendet, på polisiär nivå, var kriminalinspektör Roger Björkander. Initierade läsare känner troligtvis till honom som den utredare som under många år ansvarade för polisens förundersökning avseende det så kallade hotellmordet.

Gotlands tingsrätts målnummer är B 414-12 respektive B 233-12. Svea hovrätts målnummer är B 8530-12.

Läs också:
Tio år sedan guldrånet på Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *