Kriminalhistoria

Se skissen som visar mordplatsen vid busstationen i Visby

En äldre man blev brutalt misshandlad till döds i centrala delarna av Visby för 25 år sedan. Inga vittnen fanns till händelseförloppet och ingen teknisk bevisning gick att säkra från brottsplatsen. Noggrant och metodiskt utredningsarbete gjorde att gärningsmannen kunde identifieras och fällas för brottet, det svåra utgångsläget till trots.

Det var söndagen den 2 mars 1997 som en renhållningsarbetare gjorde upptäckten av den avlidne mannen alldeles i närheten av busstationen i Visby. Det visade sig vara kroppen efter 78-årige Ingvar Eriksson.

Polisen fick larm om händelsen och dröjde inte med att inleda en mordutredning. Våldet mot offret var brutalt och i dödsorsaksintyget konstaterades att den äldre mannen avlidit till följd av hjärnskada med brott på ansiktsskelettet.

Visbypolisen hade vid det här laget redan en öppen mordutredning sedan några månader tillbaka, nämligen den avseende mordet på Wisby Hotell. Nu skulle två spaningsmord utredas samtidigt. Rikskriminalpolisen fanns dock på plats på ön och efter någon månad kom en då 30-årig man från Visby att fånga utredarnas intresse.

I ett förhör hållet den 17 april 1997 frågas Visbybon ut om sina förehavanden, varefter han väljer att erkänna och berätta om dådet. Inga vittnesuppgifter kunde binda honom vid brottet och någon teknisk bevisning existerade inte. Det var istället hans egna uppgifter som låg till grund för åtalet som senare väcktes.

13 juni 1997 föll domen mot mannen som då hunnit bli 31 år. Visbybon dömdes för mord och påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Här kan du ta del av en detaljerad skiss över brottsplatsen som upprättades under mordutredningens inledande fas. Klicka på denna länk.

Gotlands tingsrätts målnummer är B 94-97.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *