Några månader efter att morddömde Son Do, 62, frigavs från sitt omvandlade livstidsstraff hamnade han i konflikt med två män på en kolonilott. Den frigivne ska ha uttalat hot mot männen och för detta dömdes han till fängelse av hovrätten. Son Do överklagade den fällande domen men Högsta domstolen nekade honom prövningstillstånd, varför det nya fängelsestraffet således väntar.
Våren 2006 begicks en dödsskjutning i det socialt utsatta området Brandkärr i Nyköping. En asiatisk kvinna sköts ihjäl i sin bostad inför ögonen på sin då sjuårige son. Son Do blev utpekad av pojken och trots att han bestämt nekade till mordet ansåg både tingsrätt och hovrätt att bevisningen var övertygande. Straffet bestämdes till fängelse på livstid.
När tio år hade passerat ansökte den morddömde om att få livstidsdomen omvandlad, något som Örebro tingsrätt gick med på. 62-åringen blev en fri man i april 2020.
Det kom dock bara att dröja några månader innan Son Do hamnade i ännu en brottsutredning, denna gång som misstänkt för att ha hotat två män på en kolonilott.
Son Do nekade även den gången till brott men domstolarna ansåg att de samstämmiga uppgifterna från kolonilotten var tillräckliga. Påföljden för två fall av olaga hot blev fängelse i två månader. Dessutom beslutade Svea hovrätt att två månader avseende den omvandlade livstidsdomen skulle förklaras förverkade.
62-åringen tog chansen att överklaga till Högsta domstolen, något som Crimecentral tidigare har rapporterat om. Även denna gång fattades beslut om att neka prövningstillstånd.
Därmed är det slutligt avgjort att den tidigare livstidsdömde ska avtjäna ytterligare ett fängelsestraff, denna gång fyra månader på anstalt.
Läs eller ladda ned beslutet genom att följa denna länk.
Högsta domstolens målnummer är B 6088-21.
Läs också:
Son Do sätter sitt hopp till Högsta domstolen – läs överklagan
Son Do frigavs från livstidsstraffet – återföll i brott
Son Do nekas resning – för tredje gången
Son Do fick livstidsdomen omvandlad – läs beslutet
Son Dos senaste resningsansökan ska avgöras av Högsta domstolen – läs dagboksbladet