Kriminalhistoria

Utredningen om Lelle Hildebrands försvinnande läggs åt sidan

Lelle Hildebrand försvann en januarikväll i samband med en hårdrockskonsert i Sölvesborg i slutet av 90-talet. Fallet har utretts som mord men nu väljer Skånepolisens kalla fall-grupp att lägga ärendet åt sidan. Man anser sig inte komma längre i utredningen.

TV4:s nyhetssändning från den 27 december 2021 belyste det faktum att det finns hundratals och åter hundratals av olösta mordutredningar i Sverige. I inslaget valde TV4 att ta upp ett specifikt fall; Lelle Hildebrands mystiska försvinnande från Sölvesborg den 25 januari 1999.

Det har gått 23 år sedan den då 36-årige mannen, som arbetade som turnéledare, försvann från Sölvesborg. En bekant till honom blev misstänkt och frihetsberövad i utredningen men släpptes på fri fot i brist på bevis.

I TV4-inslaget intervjuades Lelle Hildebrands syster om hur försvinnandet har påverkat henne.

– De här akuta känslorna lägger sig men saknaden finns ju kvar, sade Aslög Hildebrand till den kommersiella TV-kanalen och fortsatte:

– Det är någonting man lär sig leva med.

Utredningen om försvinnandet var länge vilande men under 2017 tog Skånepolisens grupp för kalla fall över ärendet. Polisens utredare läste in sig på materialet och följde upp vissa uppslag. Det genomfördes bland annat eftersökningar i områden som bedömdes vara intressanta. Detta för att om möjligt hitta kvarlevorna och annan bevisning.

Något avgörande fynd gjordes dock aldrig.

Av TV4:s nyhetsinslag framkom att kalla fall-gruppen hört av sig och meddelat att utredningen inte längre kommer att bedrivas aktivt. Man anser sig inte komma vidare i förundersökningen, för tillfället.

För anhöriga till Lelle Hildebrand, som längtar efter ett avslut, är beskedet en besvikelse. Familjen har tidigare utlyst en belöning till den som kan komma med tips som gör att fallet klaras upp. Den belöningen är nu borttagen.

– Vi måste få ett avslut någon gång, sade Aslög Hildebrand till TV4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *