Kriminalhistoria Polisen

Många olösta mord i Sverige

Det finns hundratals och åter hundratals av ouppklarade mord i Sverige. Antalet ouppklarade fall ökar också för varje år, mycket på grund av de många dödsskjutningar som sker i gängkriminella miljöer. Mikael Rying, kriminolog, menar dock att det finns möjlighet att fler fall klaras upp framöver.

Antalet ouppklarade mord i Sverige är många och ökar ständigt. Det finns nu mellan 750 och 800 mordfall sedan mitten av 1985 som inte blivit uppklarade, enligt uppgifter från polisen.

Att siffran ökar beror till stor del på dödsskjutningar i gängkriminella miljöer där de allra flesta fallen förblir olösta. Det är generellt sett svårt att få vittnen att berätta och stark teknisk bevisning saknas ofta.

I ett nyhetsinslag som TV4 sände den 27 december medverkade kriminolog Mikael Rying. Han berättade att polisen tidigare var snabba med att utreda och klara upp den här typen av brott, men att saker och ting har förändrats och att det nu kan dröja länge innan ett brott klaras upp.
– Idag kan vi ju se att det kan dröja ett år eller två innan man klarar upp de här skjutningarna, påpekade kriminologen.

Mikael Rying nämnde dessutom krypteringsverktyget Encrochat och att kriminaltekniken går framåt. Han ska enligt TV4 också ha sagt att fler utredare behövs för att öka möjligheterna att mord klaras upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *