Kriminalhistoria

Leif G.W. Persson tror inte Helena Anderssons försvinnande kommer klaras upp

Helena Anderssons försvinnande från Mariestad sommaren 1992 fortsätter att gäcka – år efter år. En journalist från Danmark gör nu ett försök att komma närmare gåtans lösning i boken ”Mardrömmen i Mariestad – Historien om Helena Anderssons försvinnande”. Leif G.W. Persson är till synes tveksam till detta och anser att eventuella gärningsmän kommer att gå fria med anledning av polisens undermåliga utredningsarbete.
– Det här borde ha klarats upp tidigt, konstaterar han.

Leif G.W. Persson har vid ett antal tillfällen genom årens lopp tagit upp och kommenterat Helena Anderssons mystiska försvinnande. Nu när en ny bok om fallet kommit ut passade TV4 på att fråga ut den 76-årige brottsexperten om ärendet ännu en gång, detta i ”Nyhetsmorgon” den 11 april.

Helena Andersson, 22 år, försvann från Mariestad i samband med en utekväll natten mot den 14 juni 1992. Hennes kropp har aldrig påträffats och det finns många frågetecken i utredningen. Tre personer har vid olika tillfällen delgivits misstanke om brott och suttit frihetsberövade, enligt uppgift. Ingen har dock kunnat ställas inför rätta.

Leif G.W. Persson är väl insatt i utredningen och säger sig ha en ”ganska bestämd” uppfattning om vilka som ligger bakom försvinnandet. Enligt den teori han lägger fram rör det sig om två gärningsmän som Helena Andersson kände väl och som var i samma ålder som henne. De båda sägs ha haft tillgång till bil och båt. Helena Andersson blir bragd om livet i närheten av sitt hem den där natten i juni och därefter har kroppen sannolikt dumpats i Vänern, norr om Mariestad.

Leif G.W. Persson tog också tillfället i akt att rikta kritik mot polisens utredning av försvinnandet. Han syftade inte bara på den lokala polisens insats, även utredarna från rikskriminalpolisen fick sig en känga.

– De gör i en relativ mening väldigt bedrövlig insats de också, slog han fast.

Precis som tidigare sade Leif G.W. Persson inget om att han själv bidrog till att utredningen bedrevs mot en av de män han idag menar inte har med försvinnandet att göra. Särskilt positivt inställd till den nya boken var han heller inte.

– Den innehåller beklagligtvis ett stort antal sakfel och så där, löd hans omdöme.

Leif G.W. Persson menar att Helena Andersson hamnade i konflikt med några personer den där ödesdigra natten – personer hon känner till sedan tidigare. Situationen går överstyr och slutar med att hon tas av daga.

– Vi talar om någonting som kallas för dråp eller misshandel och vållande till annans död, sade brottsexperten och hänvisade till att fallet i så fall är preskriberat sedan länge.

Leif G.W. Persson menade att det är ”ganska riskfritt” för personer inblandade i Helena Anderssons försvinnande att träda fram och berätta vad det var som hände. Ingen skulle kunna bli åtalad med anledning av att för lång tid förflutit, enligt 76-åringens resonemang.

– Fallet skulle läggas ned med hänvisning till preskription, sade han.

Utredningen av Helena Anderssons försvinnande handläggs sedan en tid tillbaka av kalla fall-gruppen i Göteborg.

Läs också:
Helena Andersson-fallet kan vara preskriberat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *