Brottmål

Leif G.W. Persson kritisk till polisutredning i jaktbrottshärva

I veckan meddelade tingsrätten i Västerås dom i ett uppmärksammat mål där fyra personer åtalats för inblandning i en jaktbrottshärva. Samtliga tilltalade friades på samtliga punkter och en som är kritisk till polisutredningen är Leif G.W. Persson.
– Det är märkligt att det ens gick till åtal, kommenterar den pensionerade kriminologen i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

En av de åtalade i härvan är den välkände industriledaren Karl Hedin, 71 år, och det är huvudsakligen därför som målet blivit medialt uppmärksammat.

Sammanlagt var det fyra personer som ställdes inför rätta – ytterligare två män samt en kvinna – men alla friades alltså av en enhällig domstol.

– Det var mycket länge sen, om ens någonsin, som jag läste en dom som innebär ett sånt underkännande av en åklagarledd förundersökning, säger 76-åringen som genom åren profilerat sig som expert inom brott och relaterade ämnen.

Leif G.W. Persson anser att polis och åklagare över huvud taget inte skulle ha inlett någon förundersökning i ärendet.

– Det man har fått fram i utredningen det håller faktiskt inte, slår han fast.

Den pensionerade kriminologen konstaterar att fallet utretts noga och samtidigt blivit en dyr historia för skattebetalarna.

– Det här är en utomordentligt omfattande utredning. Enbart advokat- och rättegångskostnader har passerat tre miljoner så här dags. Polisens utredningskostnader ligger någonstans mellan 15 och 20 miljoner.

– De resurser man lagt ned på det här är större än de resurser man lägger på ett genomsnittligt spaningsmord, säger Leif G.W. Persson vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *