Brottmål Kriminalhistoria

Beslutet som kan fälla Malin Lindströms mördare drar ut på tiden

Kan mordet på 16-åriga Malin Lindström komma att klaras upp, efter 24 år? Det är vad polis och åklagare hoppas på – men det krävs av allt att döma att Högsta domstolen slår fast att brottet inte är preskriberat. Beslutet drar dock ut på tiden och förväntas komma först till våren.

Mordet på Malin Lindström i Husum i Västernorrland är lika brutalt som det är tragiskt. Hon försvann i november 1996 i samband med en bussresa till en klasskompis. Efter ett halvår hittades kroppen efter henne och man kunde dra slutsatsen att hon berövats livet. Det fanns tydliga tecken på att mordet var sexuellt motiverat.

En man från trakten som då var 19 år gammal kunde gripas och ställas inför rätta för mordet. Han dömdes också till åtta års fängelse av tingsrätten men efter en överklagan friades han helt av hovrätten.

Det som gör att utredningen på senare tid kommit in i ett nytt läge är att ett tillvarataget DNA-spår från brottsplatsen nu kunnat analyseras. Den framtagna DNA-profilen är med stor sannolikhet identisk med den hos gärningsmannen.

Det som gör mordfallet till ett komplicerat ärende för rättsväsendet är reglerna om preskription. Sedan sommaren 2010 är preskriptionstiden för mord avskaffad – men för brott som begåtts av gärningsmän som inte hunnit fylla 21 år är den fortfarande kvar och gäller i 15 år.

Lagen medger emellertid undantag, så kallade preskriptionsavbrott. Ett brott preskriberas inte om den misstänkte häktats eller erhållit del av åtalet inom preskriptionstidens utgång.

Det som gör fallet med Malin Lindström särskilt speciellt är att den man som åtalades för mordet också friades – här måste alltså Högsta domstolen ta ställning till om den tidigare rättsprocessen mot mannen utgör ett sådant undantag som innebär att brottet inte ska anses vara preskriberat.

Riksåklagarens ansökan inkom till Högsta domstolen 18 november förra året. Den tidigare mordåtalade mannen har fått en advokat utsedd – samme advokat som försvarade honom under rättegångarna på 90-talet. Högsta domstolen har även inhämtat ett yttrande från försvaret som ansvarig åklagare sedan fått bemöta.

Under förra veckan frågade vi domstolen om handläggningen av ärendet kommit så långt att det anmälts till föredragning, och när det i så fall skulle ske. Innebörden av beskedet vi erhållit är att handläggningen drar ut på tiden.

”Föredragning kommer troligtvis äga rum under våren”, skriver en medarbetare vid aktuell enhet i ett mejlsvar.

Det mesta talar för att Högsta domstolens beslut kommer vara av central betydelse för huruvida mordfallet kommer kunna klaras upp.

Läs eller ladda ned en aktuell kopia av dagboksbladet via denna länk.

Högsta domstolens målnummer är Ö 6057-20.

Läs också:
Advokat förordnades i återupptagna Malin Lindström-fallet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *