Brottmål

Ingen hovrättsprövning efter fynd av vapen och narkotika i Åkersberga

Ett avsågat hagelgevär, ammunition samt en mängd narkotika. Det var vad som hittades i ett skogsparti norr om Stockholm förra sommaren. En 20-årig man åtalades men friades av tingsrätten – övertygande bevisning saknades. Någon prövning i hovrätten kommer det dock inte bli – åklagaren avstod från att överklaga den friande domen.

Det var i ett skogsparti vid Kvarntorpsvägen i Åkersberga, Österåkers kommun, som fynden gjordes 10 augusti förra året.

Vid en forensisk undersökning kunde konstateras att det på vapnet fanns DNA-spår – från en 20-årig man som tidigare blivit dömd för rån och övergrepp i rättssak.

Den brottsanklagade mannen nekade till anklagelserna men åklagaren valde att väcka åtal mot honom. Åtalspunkterna var grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Attunda tingsrätt friade dock mannen i domen som meddelades 19 januari. Domstolen ansåg att det inte fanns tillräckligt stark bevisning i målet.

Åklagaren hade kunnat gå vidare och låta hovrätten pröva frågan – men valde att avstå.

Den 20-årige mannen är född i Syrien och invandrade till Sverige för drygt fyra år sedan, enligt uppgifter från Skatteverket. Den frikände mannen benämns dock som ”statslös” i handlingar från polis respektive domstol.

20-åringen har varit frihetsberövad under drygt tre veckor och eftersom den friande domen vunnit laga kraft har han möjlighet att få skadestånd från Justitiekanslern.

Attunda tingsrätts målnummer är B 13484-20.

Läs också:
20-åring frias efter fynd av vapen och narkotika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *