Skadeståndsärenden

Satt häktad misstänkt för bombdåd på Östermalm – fick skadestånd

Förra året detonerade en mycket kraftfull sprängladdning på Gyllenstiernsgatan i Stockholm. En 36-årig man greps för dådet och fick sitta häktad i flera månader innan åklagaren hävde häktningen och lade ned förundersökningen mot honom. I november fick han skadestånd av Justitiekanslern för tiden som frihetsberövad.

Explosionen, som var av det kraftigare slaget, inträffade vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm den 13 januari förra året. Bombdådet orsakade massiv förödelse – både fastigheten och parkerade fordon fick skador.

Efter en dryg vecka och ett intensivt polisarbete kunde en 36-årig man gripas. Han begärdes också häktad för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och satt frihetsberövad fram till den 12 maj när åklagaren ansåg att utredningen inte kom längre.

Den tidigare misstänkte mannen vände sig till Justitiekanslern och krävde 333 000 kronor i ersättning för tiden som frihetsberövad, samt ytterligare drygt 1 400 kronor i ombudskostnader.

Myndigheten är dock inte beredd att tillerkänna honom den summan. Justitiekanslern konstaterar dock att 36-åringen varit misstänkt för särskilt allvarlig brottslighet och bestämmer skadeståndsbeloppet till 135 000 kronor samt 1 755 kronor i ombudskostnader, totalt 136 755 kronor.

36-åringen är grovt kriminell och hade 24 avsnitt i sitt belastningsregister, när han häktades av Stockholms tingsrätt. 2013 dömdes han till ett sjuårigt fängelsestraff för försök till mord och medhjälp till misshandel. Den brottsbelastade mannen är svensk och född i Hägersten i Stockholm. 2010 genomgick han ett byte av efternamn.

Justitiekanslerns diarienummer på skadeståndsärendet är 4566-20-4.1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *