Brottmål

20-åring frias efter fynd av vapen och narkotika

I en gömma i ett skogsparti norr om Stockholm hade någon – eller några – gömt ett hagelgevär och narkotika. En tidigare brottsbelastad 20-åring kunde kopplas till vapnet via DNA-spår. Den åtalade mannen frias dock av tingsrätten.

Det var den 10 augusti förra året som en polispatrull kallades till Kvarntorpsvägen i Åkersberga, Österåkers kommun, med anledning av att en privatperson kontaktat polisen. Anmälaren hade tidigare observerat en suspekt person i ett skogsparti och senare även lagt märke till att det fanns någonting på platsen.

Poliserna undersökte området och kunde konstatera att det i skogspartiet fanns ett hagelgevär inlindat i en jacka. Även ammunition och ett drygt halvt kilo cannabis anträffades.

Stals vid villainbrott
Hagelgeväret var avsågat och efter kontroll kunde man konstatera att skjutvapnet härrörde från ett villainbrott i Danderyd fem år tidigare.

När NFC (Nationellt forensiskt centrum) undersökt beslagen kunde man säkra en DNA-profil. Den visade sig komma från en 20-årig man som förra året dömdes för rån och övergrepp i rättssak till skyddstillsyn samt fängelse i två månader.

Mannen har invandrarbakgrund och är född i Mellanöstern. I handlingar från polis respektive domstol benämns han som ”statslös”. Under förundersökningen förnekade den misstänkte brott och sade sig inte ha någon kännedom om varken vapnet eller narkotikan.

Frias från åtalet
20-åringen åtalades för grovt vapenbrott och narkotikabrott men DNA-bevisningen räcker inte – tingsrätten väljer att frikänna mannen.

Domstolen tar hänsyn till att mannen haft ett kriminellt umgänge och att det inte kan uteslutas att han kommit i kontakt med vapnet vid ett tidigare tillfälle. Attunda tingsrätt skriver i sin dom att det saknas stödbevisning av ”nämnvärd styrka” som binder 20-åringen till andra fynd på platsen eller till att ha varit på denna plats.

Hagelgeväret, ammunitionen och narkotikan förklaras dock förverkade.

Attunda tingsrätts målnummer är B 13484-20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *