Aktuella händelser

Två män döms för stor kopparstöld i Skellefteå

Flera ton kopplar stals från metallföretaget Boliden i Skellefteå kommun under förra året. Två män åtalades för grov stöld och fälldes av tingsrätten. Påföljden för de båda stannade dock vid villkorlig dom.

Det var den 26 november förra året som polisen kunde gripa tre personer misstänkta för grov stöld. Inledningsvis gällde misstankarna stöld av cirka ett ton koppar men utredningen har kunnat slå fast att drygt 4,4 ton koppar stulits från företaget.

Männen var anställda hos en underentreprenör som utförde arbete åt metallföretaget Boliden i Skelleftehamn.

En släpptes – två åtalades
När förundersökningen var slutförd ansåg åklagaren att bevisningen inte skulle räcka för att åtala samtliga misstänkta. Två män – båda 28 år gamla – av utländsk härkomst kom att ställas inför rätta för kopparkuppen – den tredje mannen släpptes.

En av männen har erkänt sig skyldig till brott men menat på att brottsrubriceringen bör vara stöld av normalgraden. Den andre mannen har förnekat gärningen.

Kommer undan med villkorlig dom
Skellefteå tingsrätt anser det vara bevisat att de båda männen gjort sig skyldiga till åtalet och fäller således duon för grov stöld.

Det är inte visat annat än att de båda är ostraffade och tingsrätten tror inte att de nu dömda kommer göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet. Påföljden bestämdes därför till villkorlig dom.

Domstolen väljer att inte utdöma några dagsböter med hänvisning till att duon suttit häktad under en dryg månads tid.

Rätten oenig
Rätten var dock inte helt enig i domen. En nämndeman har en skiljaktig mening och vill frikänna en av de två tilltalade.

”Nämndemannen Lars-Anders Burman är skiljaktig såvitt avser åtalet mot [A.B] och anför följande. [M.M:s] uppgifter måste värderas med försiktighet. Den bevisning som finns till stöd för hans uppgifter är inte tillräckligt stark för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att [A.B] har varit delaktig i stölderna på det sätt som åklagaren påstått. Han ska därför frikännas från åtalet”, står det i bilagan.

Det är oklart om domen är överklagad eller kommer att överklagas.

Skellefteå tingsrätts målnummer är B 1403-20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *