Brottmål

Dollarstore-rånaren i Hudiksvall kunde snabbt identifieras

Dollarstore i Hudiksvall rånades för drygt två månader sedan av en ensam gärningsman. Polisen arbetade snabbt och bara några timmar efter rånet fanns gärningsmannen i förvar hos polisen.

Händelsen utspelar sig en lördag i september strax före stängning. Den unga kvinnan som står i kassan på Dollarstore har säkert inte ens tänkt tanken på att hon ska bli rånad – men det är precis vad som sker.

– Jag tänkte att det var för mitt eget bästa att lyda, säger hon i ett förhör som hålls med henne.

Polis kallas till platsen och enligt händelserapporten finns det redan tidigt ett polisiärt uppslag om vem gärningsmannen kan vara – en 46-årig man som är välkänd av myndigheten. Det fattas beslut om husrannsakan och hämtning till förhör.

Läs ett utdrag från förundersökningsprotokollet genom att följa denna länk.

Nekade till en början
46-åringen delgavs misstanke om brott och nekade inledningsvis till gärningen men valde till slut att erkänna. Under rättegången ville den tilltalade att brottet skulle rubriceras som stöld, något som inte vann gehör hos Hudiksvalls tingsrätt. Domstolen dömde mannen för rån och två fall av brott mot lagen om förbud mot kniv och andra farliga föremål till fängelse i ett år. Tingsrätten beslutade också att ett år av en tidigare villkorligt medgiven frihet skulle förklaras förverkad.

Finländsk härkomst
Gärningsmannen härstammar enligt polisutredningen från Finland, närmare bestämt staden Jämsänkoski. Han invandrade till Sverige under mitten av 80-talet, enligt Skatteverket.

Överklagades inte
Domen från tingsrätten överklagades inte, enligt domstolen, och den brottsdömde mannen har således placerats på anstalt för att avtjäna sitt utdömda fängelsestraff.

Hudiksvalls tingsrätts målnummer är B 1913-20.

Läs också:
Frigavs från livstidsstraffet – rånade Dollarstore

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *