Brottmål

Livstidsdömda frias från mord i Markaryd

I tingsrätten dömdes två män av utländsk härkomst för bland annat mord sedan en äldre man berövats livet i småländska Markaryd. De båda livstidsdömda överklagade och hovrätten river nu upp domarna för mord respektive tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Målet handlar om det förmodade mordet på en 70-årig man i Markaryd som inträffade sommaren 2019. Mannen blev av allt att döma överfallen, misshandlad och bunden varefter gärningsmannen – eller gärningsmännen – lämnat honom ute i skogen. Kroppen efter honom hittades först efter tio dagar.

Två misstänkta gärningsmän från Ukraina, 48 respektive 49 år, kunde gripas i utlandet och blev sedermera åtalade för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Duon åtalades också för tillgrepp av fortskaffningsmedel eftersom offrets bil tillgreps. En av de båda blev också åtalad för försök till bedrägeri eftersom han försökt ta ut pengar med offrets bankomatkort.

Väntat domstolsutslag
Att de båda männen frias var på sätt och vis väntat eftersom Göta hovrätt bestämde sig för att försätta männen på fri fot sedan rättegången avslutats.

Det är möjligt att målet kommer överklagas till Högsta domstolen men det får anses mindre sannolikt att prövningstillstånd skulle beviljas i den högsta instansen, eftersom huvudfrågan rör ren bevisvärdering.

Skyller på varandra – frias
Det finns i målet ingen teknisk bevisning eller oberoende vittnesuppgifter som binder någon av männen till att ha utövat våld mot den 70-årige mannen, konstaterar hovrätten.

Fallet kan sägas vara ett exempel på när minst två tilltalade lägger skulden på varandra, varefter domstolen i brist på bevis frikänner samtliga från våldsbrottsligheten. Häromveckan uppmärksammade Crimecentral att det gått 30 år sedan mordet på 89-årige Ernst Olsson i Lindome utanför Göteborg, ett ärende av just det här slaget som blivit mycket omtalat.

De båda utländska männen har möjlighet att ansöka om skadestånd för den tid som de suttit frihetsberövade i ärendet med anledning av brottsmisstankarna.

Göta hovrätts målnummer är B 2242-20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *