Brottmål Kriminalhistoria

30 år sedan mordet i Lindome

Ernst Olsson, 89, blev brutalt misshandlad i sitt hem av minst en gärningsman. Två män ställdes inför rätta men ingen kunde fällas till ansvar för våldsdådet. Nu har det gått 30 år sedan det uppmärksammade mordet i Lindome utanför Göteborg.

26 oktober 1990 i Lindome, Mölndals kommun. Två brottsbelastade män, då 31 respektive 34 år gamla, beger sig hem till 89-årige Ernst Olsson. Väl på plats tillgrips vissa föremål. I samband med detta knuffas 89-åringen omkull i köket innan han får utstå sparkar och slag, enligt det åtal som väcktes. Slutligen slås han ihjäl med upprepade slag med en stekpanna av gjutjärn.

Ingen av de två åtalade männen döms för mordet på Ernst Olsson. Den yngre av de båda blir förvisso dömd för mord och grov stöld till livstids fängelse av Mölndals tingsrätt, men han frias från åtalspunkten om mord efter en överklagan till hovrätten. Den äldre av de två blir dömd för medhjälp till grov stöld och skyddande av brottsling till fängelse i ett år och sex månader. Han väljer att inte överklaga sin dom.

Genom åren har Lindomefallet kommit att bli ett välkänt rättsfall som man ofta refererar till när minst två misstänkta gärningsmän skyller på varandra – och frias.

Artikeln är uppdaterad med bild (2021-12-04).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *