Brottmål

Frigavs från livstidsstraffet – rånade Dollarstore

Fängelse och skadestånd. Det väntar en 46-årig man – tidigare dömd för bland annat mord – som rånade Dollarstore i Hudiksvall tidigare i höst.

Rånet mot varuhuset ägde rum den 5 september i år på Furulundsvägen i Hudiksvall. En ensam gärningsman gick fram och hotade kassapersonalen och kom på det sättet över drygt 10 000 kronor i kontanter.

Polisen fick snabbt larm om händelsen och efter visst utredningsarbete kunde en 46-årig man frihetsberövas som misstänkt för gärningen.

Erkände brott
46-åringen var känd av polisen sedan tidigare, inte minst eftersom han tidigare har blivit dömd till livstids fängelse för ett mord i slutet av 90-talet – ett straff han blivit frigiven från.

Den dömde har erkänt sig skyldig till gärningen mot Dollarstore men gjort gällande att den skulle rubriceras som stöld, något som Hudiksvalls tingsrätt inte håller med om. Förutom rånet döms mannen även för två fall av brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Påföljden för de tre brotten blir fängelse i ett år. Med anledning av att mannen återfallit i brott inom prövotid förklaras även ett år av den tidigare medgivna friheten förverkad.

Förutom det tvååriga fängelsestraffet ska den nu dömde mannen även betala 4 184 kronor i skadestånd till Dollarstore, samt 10 000 kronor i skadestånd till det kvinnliga kassabiträdet.

Dömdes för mord
Sommaren 1999 dömdes 46-åringen för mord till lagens strängaste straff – fängelse på livstid. För fem år sedan – 2015 – fick han sitt livstidsstraff omvandlat till fängelse i 28 år.

I augusti 2017 blev han villkorligt frigiven från sitt omvandlade fängelsestraff.

Gärningsmannen är född utomlands och har invandrat till Sverige tillsammans med åtminstone en av sina föräldrar under 80-talet. Rånet är inte första gången som 46-åringen återfaller i våldsbrottslighet, något som Crimecentral hoppas kunna återkomma till längre fram.

Hudiksvalls tingsrätts målnummer är B 1913-20.

Artikeln är rättad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *