Brottmål

Son Do fick livstidsdomen omvandlad – läs beslutet

Två eniga domstolar har dömt Son Do, 61 år, som skyldig till en dödsskjutning i det socialt utsatta bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Själv nekar han till brott och hoppas att en tredje resningsansökan kan ge honom upprättelse. Sedan en tid tillbaka har han dock avtjänat sitt fängelsestraff.

Året var 2006 och förutom dödsskjutningen av en kvinna dömdes Son Do för att ha hotat mordoffrets då sjuårige son i den lägenhet som brottet begicks. Tingsrätt respektive hovrätt ansåg att straffet för de båda brotten inte kunde bli annat än fängelse på livstid.

Släpptes fri – efter 14 år
Efter tio år som frihetsberövad valde Son Do att skicka in en ansökan om att få livstidsdomen omvandlad till ett tidsbestämt straff. I april 2017 gick Örebro tingsrätt honom till mötes och omvandlade livstidsdomen till fängelse i 21 år. Det innebär att Son Do har avtjänat det fängelsestraff som han nu vill att Högsta domstolen ska undanröja.

Läs eller ladda ned beslutet genom att följa denna länk.

Beslutet innehåller integritetskänsliga uppgifter. Fallet är dock uppmärksammat och Son Do har förekommit i media med både namn och bild, vilket vi anser vara tillräckliga skäl för att publicera beslutet.

Örebro tingsrätts målnummer är B 5102-16.

Läs också:
Son Dos senaste resningsansökan ska avgöras av Högsta domstolen – läs dagboksbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *