Brottmål

Taxiförare åtalad för mordförsök i Borlänge

En 28-årig taxiförare körde i somras in i en folksamling i centrala Borlänge, varvid fem personer skadades. Gärningsmannen kunde snabbt gripas och för någon vecka sedan väcktes åtalet mot honom för bland annat försök till mord. I veckan inleds rättegången.

Det var kring midnatt den 24 juli som händelserna ägde rum i Borlänge på Borganäsvägen. 28-åringen körde sin taxi rakt in i en folksamling där en 35-åring man, som anses ha varit måltavlan för attacken, befann sig. Fem personer skadades.

Två åtalade
Stämningsansökan lämnades in till tingsrätten den 10 september. Förutom taxiföraren åtalas även den tilltänkta måltavlan för brott, nämligen olaga hot och misshandel. Han ska enligt åtalet ha hotat taxiföraren med kniv och slagit honom ”upprepade gånger i bröstkorgen och huvudet” i samband med bilattacken.

Den åtalade mannen härstammar från Somalia och förutom åtalspunkten gällande försök till mord åtalas 28-åringen också för fyra fall av grov misshandel. Åklagaren har även valt att inkludera en åtalspunkt om grov vårdslöshet i trafik.

Skulle tingsrätten inte finna bevisningen gällande mordförsök styrkt anser åklagaren att gärningen, i andra hand, ska rubriceras som grov misshandel.

Bakomliggande konflikt
Ansvarig åklagare, kammaråklagare Eva-Lena Jansson, gick tidigt ut och förklarade att den misstänkte var bekant med en av målsägarna – 35-åringen – samt att det förelåg en pågående konflikt mellan männen. Någon närmare förklaring till motivbilden gavs dock inte.

Rättegången påbörjas
Den 23 september inleds rättegången. Därefter är ytterligare tre datum (29 september, 1 oktober samt 2 oktober) inbokade. Det är oklart huruvida den sista dagen är reservdag eller ordinarie huvudförhandlingsdag.

Falu tingsrätts målnummer är B 2702-20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *