Brottmål Kriminalhistoria

54-åring ställdes inför häktningsdomare – på nytt

54-åringen förnekade brott och hoppades på att släppas fri. Men det blev åklagaren som drog det längsta strået. Den mordmisstänkte mannen ska kvarbli i häktet i väntan på att utredningen om det 24 år gamla mordet fortskrider.

Den 20 december 1995 på Solbergsvägen i Upplands Väsby begicks av allt att döma ett mord på en man av utländsk härkomst. En idag 54-åring man, även han med invandrarbakgrund, figurerade i utredningen men blev aldrig åtalad.

Efter 24 år, och efter att Stockholmspolisens cold case-grupp tagit upp ärendet på nytt, kunde 54-åringen gripas och den här gången ser det ut som att fallet kan klaras upp.

Pågående utredning
Mordutredningen fortskrider och enligt åklagaren finns det mer kvar att göra innan förundersökningen är färdigställd.

”Det återstår alltjämt att hålla ett antal förhör samt inväntar vi en redovisning rörande en förnyad DNA-undersökning som det utlovats svar på inom de närmaste veckorna”, skriver kammaråklagare Ewa Tvengström i sin begäran om förlängd åtalstid.

En ny häktningsförhandling hölls i måndags, varefter tingsrätten slog fast att 54-åringen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för mord och att han ska kvarbli i häktet.

Utreds av flera myndigheter
Sedan tidigare har tingsrätten beslutat att inhämta ett yttrande från Frivården för att få klarhet i den misstänktes personliga förhållanden. I samband med måndagens omhäktningsförhandling togs även beslut om att den misstänkte ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, detta parallellt med att mordutredningen fortgår.

Vid måndagens häktningsförhandlingen närvarade även två av polisens mordutredare.

Åtal i målet ska vara väckt senast den 22 november 2019.

Attunda tingsrätts målnummer är B 12477-19.

Läs också:
Förlängd åtalstid i det gamla mordärendet i Upplands Väsby
54-åring begärdes häktad för 24 år gammalt mord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *