Brottmål Kriminalhistoria

Förlängd åtalstid i det gamla mordärendet i Upplands Väsby

Den mordmisstänkte 54-åringen nekar till brott men är fortfarande, på sannolika skäl, misstänkt för mordet i Upplands Väsby 1995. Efter beslut av tingsrätten får han spendera ytterligare tid bakom lås och bom i väntan på att förundersökningen färdigställs. Bland annat inväntas analyssvar från Nationellt forensiskt centrum, NFC.

En 31-årig man av utländsk härkomst anträffades död i december 1995 i sin lägenhet i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Polisen inledde en utredning om mord, som dock inte ledde till att någon kunde åtalas för brottet.

Fallet såg ut att förbli ett mysterium men utredningen har på senare tid fått en nytändning efter att cold case-gruppen i Stockholm granskat ärendet på nytt. Polisen har dock inte gått ut med vad exakt det är som gör att den 54-årige mannen nu blivit misstänkt för mord – 24 år efter att gärningen ska ha inträffat.

Har kändisadvokat
Målet i tingsrätten inleddes i samband med att åklagaren inkom med en framställan om förordnande av offentlig försvarare. Tingsrätten tillfrågade inledningsvis advokat Bengt H Nilsson men han ansåg sig inte kunna ta uppdraget, varför förordnandet istället gick till den välkände advokaten Leif Silbersky.

Inledningsvis var det oklart om den misstänkte erkände eller förnekade brott, men i och med att häktningsprotokollet lämnats ut framgår det att 54-åringen nekar till brott.

Framgång för åklagaren
Några dagar efter att mannen frihetsberövades tog åklagaren beslut om att begära den misstänkte häktad för gärningen. Attunda tingsrätt höll häktningsförhandling dagen därpå, varefter den misstänkte förklarades häktad för mord på sannolika skäl.

Även om det ser bra ut för åklagaren i nuläget har det ändå visat sig vara svårt att uppnå fällande domar i gamla mordfall. Endast ett fåtal så kallade cold cases har blivit lösta i Sverige de senaste decennierna. När ett kallt fall blivit löst har det ofta att göra med att polisen fått fram ny teknisk bevisning.

Ytterligare utredningstid väntar
Den första häktningsperioden löpte ut idag, varför åklagaren redan igår lämnade in en begäran om förlängd åtalstid. Leif Silbersky svarade att man medgav ytterligare utredningstid, dock endast fram till den 11 november. En ny häktningsförhandling är då inbokad.

Under den första häktningsförhandlingen fick åklagaren även gehör för sitt yrkande om att få meddela den misstänkte restriktioner. En personutredning från Frivården skulle också inhämtas, enligt häktningsprotokollet.

Attunda tingsrätts målnummer är B 12477-19.

Läs också:
54-åring begärdes häktad för 24 år gammalt mord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *