Brottmål

54-åring begärdes häktad för 24 år gammalt mord

För 24 år sedan anträffades en 31-årig man död i sin bostad i Upplands Väsby. Mordfallet förblev olöst – men i veckan kom ett genombrott när en 54-årig man kunde gripas och delges misstanke om brott. Igår tog åklagaren beslut om att begära mannen häktad.

Det var i tisdags som polisen slog till och grep mannen i Stockholm. Han fördes därefter till polisstation där han delgavs misstanke om mord – på sannolika skäl. Det gamla mordfallet från 1995 ser nu att kunna klaras upp.

Har invandrarbakgrund
Den mordmisstänkte mannen är skriven på Kungsholmen i centrala Stockholm. Han är inte gift och ser inte ut att ha varit i klammeri med rättvisan de senaste åren. Namnet är utländskt och turkiskt-klingande. Offret hade även han utländsk bakgrund. Crimecentral har för avsikt att återkomma med detaljer avseende de båda männens härkomst.

Förekommer sedan tidigare i utredningen
Den 54-årige mannen har tidigare figurerat i utredningen, det är dock oklart på vilket sätt. Det är också oklart vilken slags ny bevisning som gjort honom högaktuell i ärendet. Klart är i vart fall att bevisläget är sådant att åklagaren menar att 54-åringen ska häktas som misstänkt för mord, på sannolika skäl.

Ny utredningen ledde till genombrott
Händelseutvecklingen i fallet är ett resultat av det arbete som Stockholmspolisens cold case-grupp bedrivit med att få klarhet i gamla mordfall. Polisen är dock i nuläget sparsam med detaljer om utredningen. Förundersökningen omfattas av sekretess och något uttalande från Åklagarmyndigheten har heller inte publicerats.

I häktningshandlingen finns polisens diarienummer angivet och där framgår det att ärendet är från 2018. Det talar för att man inledde den nya mordutredningen förra året.

Flera häktningsgrunder
I åklagarens häktningsframställan anges flykt- samt kollusionsrisk som några av grunderna till beslutet. Åklagaren poängterar dessutom att det för brottet inte är föreskrivet lindrigare straff än två års fängelse – samt att det inte är uppenbart att skäl till häktning saknas.

Vidare krävde åklagaren att få tillstånd att meddela restriktioner, det vill säga inskränka den misstänktes kontakter med omvärlden.

Attunda tingsrätts målnummer är B 12477-19.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *