Kriminalhistoria

Stockholmspolisens cold case-grupp hoppas bringa klarhet i hotellmordet

En ren tillfällighet gjorde att nattportier Kristina Olofsson, 46, blev ihjälslagen i en korridor på Wisby Hotell under mitten av 90-talet. Fallet har alltjämt förblivit olöst men trots att 22 år har passerat är ärendet i hög grad levande. Stockholmspolisens kalla fall-grupp arbetar med utredningen och förhoppningar finns om att komma närmare sanningen.
– Vi är positiva, säger kriminalinspektör Mats Pettersson.

Brottsutredningen om Visbymordet har, genom årens lopp, befunnit sig i olika faser. För något år sedan övertogs ansvaret för utredningen av Stockholmspolisens grupp för kalla fall, där kriminalinspektör Mats Pettersson ingår.

Hoppas kunna ta utredningen vidare
Cold case-utredarna är väl insatta i utredningsmaterialet och arbetar – till och från –  med förundersökningen. När vi når Mats Pettersson på telefon säger han att gruppen inväntar svar på forensiska analyser.

– Just nu väntar vi in svar och det kommer med största sannolikhet att generera i nya åtgärder.

Trots att det gått hela 22 år är gruppens uppfattning ändå att det finns förutsättningar att komma vidare i utredningen.

– Sen är det ändå inte säkert att man löser det, tillägger Mats Pettersson.

Fler än en gärningsman?
Genom årens lopp har det spekulerats i hur många gärningsmän som var inblandade i inbrottsstölden på hotellet och dödsmisshandeln av Kristina Olofsson. Från polishåll har man under en längre tid sagt att det finns spår efter fler än en förövare.

Mats Pettersson vill dock inte, på direkt fråga, uttala sig om hur många gärningsmän han tror befann sig på hotellet den där ödesdigra natten.

– Det vill jag inte kommentera.

Kan vara avliden
Med hänsyn till den långa tid som passerat sedan mordet finns det en uppenbar risk att gärningsmannen kan vara avliden. Även om den skyldige inte själv är död kan utredningsarbetet försvåras av att vittnen eller andra inblandade personer med tiden kommit att avlida.

– Det finns alltid en risk, konstaterar utredaren och fortsätter:

– Huruvida det är så i det här fallet vill jag heller inte svara på.

Hjälp polisen med utredningen
Polisens utredare är i behov av ytterligare information om hotellmordet. Den som anser sig ha intressanta uppgifter att lämna ombeds ringa 114 14 och be att få tala med kriminalinspektör Mats Pettersson på Stockholmspolisens cold case-grupp.

Läs också:
22 år sedan Kristina, 46, slogs ihjäl på hotellet
Kristina, 46, slogs ihjäl på sin arbetsplats – läs polisens anmälan om hotellmordet här
Hotellmordet fortfarande olöst efter 20 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *