Kriminalhistoria

22 år sedan Kristina, 46, slogs ihjäl på hotellet

För 22 år sedan hittades nattportier Kristina Olofsson, 46 år, brutalt mördad på sin arbetsplats på det anrika hotellet i Visby. Ett enormt arbete har lagts ned på att utreda brottet men hittills har förundersökningen inte kommit fram till någon brytpunkt. Polis och åklagare har dock inte gett upp hoppet om att slutligen kunna fälla gärningsmannen.

Det gotländska mordfallet är ett av de fall som frekvent återaktualiseras i media – såväl lokalt som rikstäckande. Polisen har upprepade gånger sagt sig vara nära en lösning men något definitivt genombrott verkar inte stå för dörren.

Slogs ihjäl på arbetsplatsen
Utredningen om mordet på Wisby Hotell inleddes en decembermorgon för 22 år sedan. En manlig arbetskamrat anträffar den döda kroppen efter mordoffret i en korridor som tillhör hotellets administrativa del. Flera polismän är snabbt på plats. Dödsfallet konstateras av en läkare som också kallats till platsen.

Någon förövare finns däremot inte kvar på hotellet. Han tros ha lämnat området i en Volvo av äldre modell. Det finns nämligen flera vittnen som säger sig ha hört en bil med högt motorljud innanför ringmuren kring tidpunkten för brottet. Vissa omständigheter kan tyda på att han hade en eller flera medhjälpare med sig.

Motivet till varför den 46-åriga nattportiern blev bragd om livet på sin arbetsplats är ingalunda klarlagt. Den teori som alltjämt väger tyngst i sammanhanget är dock den om inbrottet som spårar ur fullständigt.

Pendlande mordutredning
Den mordutredning som tog vid den 12 december 1996 skulle visa sig bli en omfattande historia. Under de 22 åren som brottsutredningen pågått har den pendlat mellan storm och stiltje.

Roger Björkander, kriminalinspektör vid Visbypolisen, har varit med under nästan hela utredningstiden. Han är den utredare som är mest insatt i ärendet. Crimecentral talade med honom på 20-årsdagen av mordet och han uttryckte då en frustration över att polisen inte lyckats klara upp fallet.

– Det är ju frustrerande att vi inte har lyckats lösa det här under så pass lång tid, sade han då.

Högintressant krets av personer
Polisutredningen har länge var inriktad på att nagelfara en viss krets av personer, varav somliga ska ha haft koppling till Wisby Hotell. Under mitten av 90-talet fanns det nämligen ett antal personer i 20-årsåldern som – mer eller mindre – systematiskt ägnade sig åt att begå stöldinbrott i Visby innerstad.

Idag är många av de tidigare ungdomsbrottslingarna drygt 40 år och lever någorlunda normala liv, vad det verkar.

En av männen i den här kretsen anhölls 2002 såsom skäligen misstänkt för mordet på Kristina Olofsson. Bevisläget var dock svagt och åklagaren blev tvungen att släppa den mordmisstänkte efter några dagar. Under 2004 avskrevs han från utredningen med motiveringen att brott inte kunde styrkas.

Crimecentral kommer i framtida artiklar att titta närmare på vissa av de personer som polisen menar är högintressanta i utredningen om hotellmordet.

Läs också:
Kristina, 46, slogs ihjäl på sin arbetsplats – läs polisens anmälan om hotellmordet här
Hotellmordet fortfarande olöst efter 20 år

2 Replies to “22 år sedan Kristina, 46, slogs ihjäl på hotellet

  1. Hej,
    Kontakta gärna mig angående hotellmordet i Visby. Jag har gjort väldigt många intervjuer mm i det fallet. Skulle vara kul att prata med en likasinnad. / Johan Lindblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *