Brottmål

32-årig man omhäktad för trippelmord

I somras sköts tre unga män ihjäl i centrala Malmö. Den omfattande mordutredningen pågår alltjämt och en 32-årig man, som misstänks för inblandning, sitter frihetsberövad sedan ett par veckor tillbaka. Nu har han omhäktats efter beslut av tingsrätten.

Det var på Drottninggatan – i närheten av Rättscentrum – i Malmö den 18 juni i år som en eller flera gärningsmän öppnade eld mot en grupp personer utanför ett café. Tre unga män avled och ytterligare tre skadades. Våldsdådet har av Malmöpolisen beskrivits som ”en av de allvarligaste händelserna i Sverige de senaste åren”.

Fokus på två misstänkta
Det var först i oktober som två män kunde frihetsberövas och delges misstanke om inblandning i trippelmordet. En av dem, en 32-årig man boende i Göteborg, begärdes också häktad misstänkt för medhjälp till mord.

Åklagaren menar att det föreligger sannolika skäl för att den misstänkte mannen har främjat trippelmordet med råd eller dåd – eventuellt både och.

Den andre mannen släpptes på fri fot eftersom bevisläget mot honom ansågs svagare än mot 32-åringen.

Har invandrarbakgrund
32-åringen är född i Sverige men har invandrarbakgrund via sina föräldrar som båda härstammar från Sydamerika. Den mordmisstänkte mannen är känd av polisen sedan tidigare – precis som mordoffren – och figurerar i kriminella kretsar.

Ytterligare utredning krävs
Utredningen har pågått alltsedan trippelmordet skedde men sannolikt är det ännu långt kvar till ett åtalsbeslut kan fattas i ärendet.

”Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid. Undersökningar av beslagtagna telefoner samt analys av telefontrafikmaterial pågår. Ytterligare förhör ska hållas med misstänkt och bevispersoner”, skrev åklagaren i sin begäran om förlängd åtalstid.

Den misstänkte, som förvaras på häktet i Helsingborg, motsatte sig omhäktning. Malmö tingsrätt höll därför en förhandling varvid det beslutades att 32-åringen ska kvarbli i häktet i två veckor till.

Tidigare dömd för brott
32-åringen återfinns under åtta avsnitt enligt det belastningsregisterutdrag som inhämtats i målet. Det rör sig om fyra stycken strafförelägganden och lika många domar. Brottsligheten är emellertid inte av något särskilt allvarligt slag. Olovlig körning, ej använt bilbälte, rattfylleri och några olika former av narkotikabrott.

Trippelmordet på Drottninggatan i Malmö är bara ett av många mordfall i staden som polisen har förhoppningar om att lösa.

Malmö tingsrätts målnummer är B 5710-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *