Brottmål

12,5 års fängelse för dödsskjutning i Piteå

I mars sköts en 46-årig man till döds i ett samhälle utanför Piteå. En 20-åring, bekant med offret, åtalades för brottet och erkände att han gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död. Tingsrätten ansåg däremot att det rörde sig om ett uppsåtligt dödande och den tilltalade dömdes därför för mord till fängelse.

Morddomen från tingsrätten innebär att första instansen sagt sitt, men domen är överklagad och därför är det hovrätten som av allt att döma kommer få det sista ordet i fallet. Det är ovanligt att en fällande morddom från underrätt ändras i skuldfrågan.

Lurpassade på offret
Den unge gärningsmannen lurade den 46-årige mannen till sin bostad utanför Piteå under falska förespeglingar. När offret befann sig på gården sköts han ihjäl med ett jaktgevär.

Mordfallet utreddes till en början som ett försvinnande och polisens utredning ledde fram till 20-åringen som togs in till förhör. Väl där förnekade han vissa omständigheter men erkände till slut att han gjort sig skyldig till dödsskjutningen.

Ändrade sina uppgifter
20-åringen har i polisförhör berättat vad som hände den där kvällen i mars, nämligen att han inväntade 46-åringen för att därefter skjuta ihjäl honom.

När det var dags för huvudförhandling i tingsrätten lämnade han dock nya uppgifter om händelsen. De nya uppgifterna gick ut på att 20-åringen planerade att begå självmord den där ödesdigra kvällen i mars, men att han senare ändrade sig och sköt ihjäl 46-åringen istället.

Fick straffrabatt
Tingsrätten anser att straffvärdet för mordet, för en vuxen gärningsman, motsvarar fängelse i 16 år. 20-åringens ålder medför att han erhåller så kallad straffrabatt, vilket gör att längden på fängelsestraffet bestäms till 12,5 år.

Överklagade
Skytten var missnöjd med domen och valde att överklaga via sin advokat. Enligt lokaltidningen Piteå-Tidningen har 20-åringen, via sin advokat, åberopat ett nytt vittnesförhör i hovrätten. Det nya förhöret syftar till att belysa 20-åringens psykiska hälsa vid tiden för dådet.

Hovrätten för Övre Norrland har planerat in två datum för sin huvudförhandling, 1 respektive 2 augusti. Domstolens målnummer är B 617-18.

Tidigare ostraffad
Gärningsmannen har invandrarbakgrund och adopterades som barn från Vietnam. Redan något år efter sin ankomst till Sverige beviljades han svenskt medborgarskap, vilket gör att han med nuvarande lagstiftning inte kan utvisas från landet.

Enligt belastningsregisterutdraget var 20-åringen ostraffad innan mordet.

Luleå tingsrätts målnummer är B 636-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *