Brottmål

Marockansk medborgare stal mobiltelefon på tunnelbana – utvisas

En intet ont anande kvinna befann sig på tunnelbanan i centrala Stockholm en junikväll. Plötsligt märkte hon att hennes mobiltelefon saknades. En 19-åring från Nordafrika fälls för stölden och ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Mobilstölden skedde för en månad sedan – den 8 juni – och brottet gick snabbt att utreda. Redan efter någon vecka kunde åtal väckas och den 2 juli meddelades domen i målet.

Greps på plats
Målsäganden befann sig på Hötorgets tunnelbanestation och i rulltrappan passade en utländsk medborgare på att knycka kvinnans mobiltelefon, en iPhone 8, från hennes jackficka.

Kvinnan förstod omgående vad som hänt och såg till att fatta tag om tjuven. Ordningsvakter assisterade vid ingripandet och såg till att mannen hölls kvar till dess att polispatrull anlänt.

Oklar identitet
I samband med att den unge mannen ansökte om asyl i Sverige uppgav han sin ålder till 16 år. Men i likhet med många andra människor som kommit till Sverige de senaste åren har 19-åringen uppgett olika identiteter för att försvåra för svenska myndigheter.

Polisen kontaktade Marocko och kunde därefter fastslå mannens egentliga identitet. Då visade det sig att den marockanske mannen tidigare blivit dömd för brott i Sverige – flera gånger.

”Min dröm är att leva här”
Polisen ställer 19-åringen mot väggen i förhör och frågar bland annat hur han ställer sig till ett eventuellt utvisningsbeslut. Det motsätter sig den utländske mannen helt och hållet och vill heller inte medverka till att han utvisas.

– Min dröm är att leva här, förklarade gärningsmannen i ett polisförhör.

19-åringen har förnekat brott men medgett att han tagit den aktuella mobiltelefonen. Gärningsmannen hävdar att han inte haft ”uppsåt” till brott.

Utvisas efter avtjänat straff
Rätten menar att den marockanske mannen är skyldig till grov stöld och bestämmer påföljden till fängelse i fyra månader.

Åklagaren yrkade att den tilltalade skulle utvisas vid fällande dom och tingsrätten går på åklagarens linje. Den brottsdömde mannen är således förbjuden att återvända till Sverige inom en femårsperiod.

Den bestulna kvinnan krävde 5 000 kronor i kränkningsersättning men det yrkandet ogillades av tingsrätten.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 7945-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *