Brottmål

22-åring förvarade vapen, ammunition och narkotika i källare – döms

Polisen gjorde en insats på en adress i Helsingborg och anträffade vapen, ammunition och narkotika i ett källarutrymme. En kriminell 22-årig kunde kopplas till fynden och döms till fängelse av tingsrätten.

Polisens insats den 14 mars i år på Planteringsvägen i den skånska staden Helsingborg gav resultat. Såväl ett skjutvapen och narkotika kunde tas i beslag. Även ammunition anträffades.

Helsingborgs tingsrätts dom mot 22-åringen meddelades 26 juni och blev en framgång för åklagaren. Den tilltalade dömdes för fem brottsliga handlingar.

Sökhundar markerade
Polisen beslutade sig för en insats på adressen och flera sökhundar visade intresse för ett förråd i källaren. Beslut togs om husrannsakan, varpå även ett angränsade förråd kom att genomsökas.

Inledningsvis handlade brottsmisstankarna om narkotikabrott. Det dröjde emellertid inte länge innan fler fynd gjordes.

Polisen hittade nämligen ett vapen i förvaringsutrymmet. I en plastpåse i källarförrådet fanns en pistol – en halvautomatisk sådan i kaliber 7,65 mm – med tillhörande ammunition.

I samband med husrannsakan hos 22-åringen togs också tusentals kronor i beslag.

Fängelse väntar
Sammantaget döms 22-åringen för grovt vapenbrott, två fall av brott mot vapenlagen samt narkotikabrott. Den tilltalade döms också för ett fall av grov olovlig körning.

Straffvärdet för brottsligheten, enligt tingsrätten, är fängelse i två år och nio månader vilket också blir det straff som utdöms.

Invandrarbakgrund från Mellanöstern
Den dömde har invandrarbakgrund via sina föräldrar som båda härstammar från Libanon. Föräldrarna invandrade till Sverige under första halvan av 90-talet, enligt uppgifter från Skatteverket.

22-åringen har inte taxerat för någon inkomst de senaste åren, vilket onekligen talar för att han livnär sig på kriminell verksamhet. När polisens utredare gjorde en kontroll mot Kronofogden visade det sig att den tilltalade förekom i ett skuldärende hos myndigheten.

Fortsatt häktad
Rätten gör bedömningen att återfallsrisken är hög och poängterar att straffet för grovt vapenbrott inte understiger två års fängelse. Det är skälen till att 22-åringen ska stanna kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

Domstolen anser också att de 19 000 kronor som beslagtogs hemma hos den tilltalade ska förverkas, då det är mer sannolikt att dessa härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet.

Helsingborgs tingsrätts målnummer är B 1635-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *