Aktuella händelser

Twitter-reaktionerna på friande domen mot Martin Timell

I juni meddelade Attunda tingsrätt att Martin Timell frikänns från åtalet om att ha våldtagit en arbetskollega i en badtunna år 2008. Våldtäktsanklagelserna och domen har mött reaktioner i sociala medier såsom Twitter.

Målet med Martin Timell är ett av få fall där åtal har kommit att väckas i kölvattnet av vad som framkommit under #metoo-kampanjen. Hans kändisstatus har bidragit till att ärendet fått ytterligare uppmärksamhet.

”Helt emot politisk agenda”
Vissa menar att domen bör respekteras trots att den politiska målsättningen har varit att fälla honom.

”Martin Timell frias i en svensk demokratisk domstol. Helt emot gällande politisk agenda. Klart folk är upprörda”, skriver en person och taggar sedan inlägget med #meetoo och #martintimell.

Dömd i allmänhetens ögon?
Precis som i många andra uppmärksammade mål har allmänheten redan hunnit bilda sig en uppfattning i skuldfrågan. En person menar att den välkända TV-profilen redan hade fått sin dom – av en så kallad folkdomstol.

”Äntligen är han frikänd! Problemet är att han redan fått sin dom från allmänheten som dömde honom så fort anklagelserna dök upp”, står det i ett inlägg som avslutas med meningen: ”Nu är han äntligen hemma igen!”.

I samband med att uppgifterna om det påstådda övergreppet blev kända valde den kommersiella kanalen TV4 att stänga av honom.

”Råder tystnadskultur”
Frågan om det råder en särskild kultur inom kändisvärlden, som hämmar att sexuella övergrepp anmäls, lyfts också fram.

”Frågan är om det råder en ”tystnadskultur” bland ”kändisar” eftersom det tagit 10 år för dessa personer att komma ut med sina våldtäktsanklagelser mot Martin Timell”, skriver en användare som kallar sig själv för ”Kärleken”.

I en av trådarna på Twitter skriver en person att vittnena i målet är ”medskyldiga” eftersom de inte själva anmälde det misstänkta brottet direkt.

Behandlas av hovrätten
Kvinnan i målet har genom sitt målsägandebiträde överklagat den friande domen, något som åklagaren avstått från att göra. När hovrättens huvudförhandling inleds är oklart.

Attunda tingsrätts målnummer är B 11119-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *