Brottmål

Utnyttjade redlöst berusad kvinna – döms för våldtäkt

Hösten 2017 hade en 26-årig man samlag med en kvinna utomhus i Lycksele. Kvinnan var väldigt berusad och kunde inte värna om sin egna sexuella integritet. Mannen bedöms ha utnyttjas hennes särskilt utsatta situation och döms för våldtäkt till fängelse och skadestånd.

Det var lördagen den 30 september 2017 och kvinnan gick på personalfest. När tillställningen var över valde hon att fortsätta festkvällen på en nattklubb. Det var också där som hon vid något tillfälle träffade på den 26-årige man från Afrika som senare skulle komma att förgripa sig på henne.

Våldtogs vid skogsparti
Närmare omständigheter kring gärningen som begicks den 1 november är oklara. Målsäganden har i princip inga minnesbilder från händelseförloppet. Den tilltalade har berättat att det sexuella samlaget var helt frivilligt och att kvinnan inte alls var särskilt berusad. Men även hans egna uppgifter vittnar om att målsäganden uppvisade ett irrationellt beteende.

Tidigare ostraffad
Genombrottet i våldtäktsärendet kom i våras i samband med att polisen fick en träff på det säkrade DNA-spåret. En 26-årig man kunde då anhållas som på sannolika skäl misstänkt för brottet.

26-åringen härstammar från Eritrea och folkbokfördes, enligt Skatteverket, i Sverige första gången i juli 2012. Han bor i en lägenhet inte långt från den plats där brottet ägde rum.

Enligt belastningsregisterutdraget var 26-åringen ostraffad vid tidpunkten för rättsprocessen.

Straffas med fängelse
Lycksele tingsrätt menar att målsägandens beräknade promillehalt vid händelsen visar att hon varit kraftigt berusad. Detta styrks även av flera vittnesmål.

”Sammantaget finner tingsrätten att omständigheterna är sådana att [26-åringen] måste ha förstått att Sekretess A varit så kraftigt berusad att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation, vilket [26-åringen] otillbörligen utnyttjat genom att trots detta genomföra samlag med henne”, står det i domen.

Rätten ser allvarligt på brottet och menar att gärningens straffvärde överstiger minimistraffet för våldtäkt. Därför döms 26-åringen till fängelse i två år och sex månader.

26-åringen ska dessutom betala 115 900 kronor i skadestånd till våldtäktsoffret.

Utvisningsyrkandet drogs tillbaka
Åklagaren framställde inledningsvis ett yrkande om att den tilltalade, vid fällande dom, skulle utvisas från Sverige under tio års tid.

Vid målets handläggning inkom emellertid ett yttrande från Migrationsverket vilket fick åklagaren att dra tillbaka yrkandet om utvisning. 26-åringen kommer alltså fortsättningsvis att få stanna i Sverige.

Lycksele tingsrätts målnummer är B 252-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *