Kriminalhistoria

Helena Andersson-fallet kan vara preskriberat

Helena Anderssons mystiska försvinnande från Mariestad sommaren 1992 har länge rubricerats som mord. Men dådet kan vara en misshandel som resulterat i att offret mist livet till följd av gärningsmannen eller gärningsmännens oaktsamhet. Detta enligt brottsexperten Leif G.W. Persson.
– Det här är en misshandel som gått överstyr och slutat med vållande till annans död, sade han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Leif G.W. Persson har i ett flertal olika sammanhang tagit upp Helena Anderssons försvinnande den 14 juni 1992 från Mariestad. I onsdags deltog han i TV4:s program ”Nyhetsmorgon” och berättade återigen om fallet.

Skarp kritik mot utredningen
Leif G.W. Persson är väl insatt i utredningen och tvekar inte att rikta kritik mot polisens hantering av Helena-fallet.

– Det var ganska eländigt att se hur de hade skött det där.

Att han själv under 90-talet var delaktig i att utredningen bedrevs mot en av de män han idag menar är oskyldig sade han dock inte något om i TV4-programmet.

Flera misstänkta
Polis och åklagare har haft flera misstänkta i utredningen vid olika tillfällen. Den pensionerade kriminologen menar emellertid att ingen av dem är skyldig.

– Genom åren så har det suttit tre personer frihetsberövade för det här brottet och ingen av dem har med det att göra, slog Leif G.W. Persson fast utan att motivera varför.

Kan vara preskriberat
Mycket av det som framkommer i TV4-inslaget har presenterats förut av den pensionerade kriminologen. Den anmärkningsvärda teorin om att det förmodade brottet skulle vara preskriberat är emellertid ny.

– Det här är en misshandel som gått överstyr och slutat med vållande till annans död, sade Leif G.W. Persson.

Om det var så att Helena Andersson blev utsatt för dödligt våld den där juninatten i Mariestad kan brottet rubriceras som mord, dråp eller någon form av misshandel i kombination med vållande till annans död.

En misshandel som bedöms vara grov har en preskriptionstid som sträcker sig 15 år. Ett vållande till annans död som bedöms vara grovt har ett maxstraff om sex år. Tio års preskriptionstid följer således av det brottet.

Enligt den av Leif G.W. Persson framlagda teorin skulle alltså Helena-fallet teoretiskt sett kunna vara preskriberat sedan sommaren 2007. Ingen person kan därför åtalas eller bli dömd för någon gärning som har med Helena Anderssons försvinnande att göra – om teorin stämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *