Skadeståndsärenden

Kaj Linna får rekordhögt skadestånd

Kaj Linna erhåller rekordskadestånd av staten.

18 miljoner kronor. Så mycket får Kaj Linna i skadestånd av staten efter den frikännande domen för rånmordet i Kalamark. Beloppet är det högsta skadestånd som betalats ut av Justitiekanslern till någon som suttit i fängelse och sedan friats efter resning.

Den agendasättande tidningen Dagens Nyheter kunde för någon månad sedan rapportera att en överenskommelse slutits mellan Kaj Linna och Justitiekanslern. Förlikningen gick ut på att staten accepterade att betala ut totalt 18 miljoner kronor i skadestånd till den tidigare livstidsdömde 55-åringen.

Friades från rånmord
Det brutala mordet som Kaj Linna kom att bli misstänkt för begicks 2004 i byn Kalamark utanför Piteå. Två bröder överfölls på sin gård, varav den ene mördades och den andre blev grovt misshandlad. Gärningsmannen kom över en i sammanhanget mindre summa pengar.

Kaj Linna blev förhållandevis snabbt misstänkt i utredningen men har hela tiden förnekat inblandning i dådet. Efter 13 år som frihetsberövad blev han till slut frikänd sedan hovrätten rev upp domen om rånmordet vid resningsrättegången.

Krävde mångmiljonbelopp
I augusti förra året ansökte Kaj Linna via sin advokat Thomas Magnusson om ersättning för den skada som frihetsberövandet orsakat honom. I april meddelade myndigheten det slutliga beslutet i skadeståndsärendet.

Genom avgörandet står det klart att Kaj Linna beviljas 18 miljoner kronor i skadestånd av staten. Fem och en halv miljon har redan betalats ut genom ett förskott. Därtill kommer att Kaj Linna också beviljas 130 429 kronor för ombudskostnader i skadeståndsärendet.

Hur staten genom Justitiekanslern valt att resonera kring skadeståndsbeloppet är oklart eftersom beslutsdokumentet från april inte kommer med någon motivering.

Läs besluten i skadeståndsärendet
Genom följande två länkar (delbeslut, slutligt beslut) kan du som läsare ta del av besluten i ärendet.

Justitiekanslerns diarienummer på skadeståndsärendet är 8662-17-4.1.

Läs också:
Högt skadestånd väntar Kaj Linna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *