Brottmål

Fängelse och utvisning för grov våldtäkt och människorov

Den utpekade platsen för sexualbrottet. © Polisen

En 39-årig man åtalades för att ha fört bort och våldfört sig på en kvinna i en skogsdunge i Motala för två år sedan – tillsammans med ytterligare en gärningsman. I fredags dömdes den tilltalade för grov våldtäkt och människorov varvid det sistnämnda bedöms som ett mindre grovt brott. Straffet blev fängelse i sex år samt livstids utvisning.

Våldtäkter är en brottstyp som enligt Brottsförebyggande råder (Brå) har ökat på senare år. Under 2017 ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent. Det är dock sällsynt med våldtäktsfall som också innefattar att målsäganden förs bort eller på annat sätt berövas friheten under någon längre tid.

Bortförd och brutalt våldtagen
Natten mot den 5 juni 2016 blev en kvinna indragen i en bil av två för henne främmande män på Stora torget i Motala. Gärningsmännen förde därefter målsägande till en ödslig plats i utkanten av staden. Där våldtogs hon under en längre tid av de båda männen.

Våldtäkten var av det brutalare slaget. Kvinnan blev bland annat slagen och fick sitt huvud dunkat mot bildörren.

Enligt stämningsansökan försökte våldtäktsoffret att fly från bilen ett flertal gånger men hölls kvar med våld.

Bindande teknisk bevisning
Den tilltalade har helt förnekat det åklagaren lagt honom till last. I målet är dock åklagaren som haft trumfkort på hand. Polisen har nämligen lyckats säkra stark teknisk bevisning. På brottsplatsen har två ölburkar anträffats – och på en av dem finns DNA från 39-åringen.

Dessutom har DNA-spår från honom i form av sperma säkrats på målsägandens trosor, på hennes tröja och slutligen i hennes slida, enligt analyser gjorda av Nationellt forensiskt centrum (NFC).

”Inget minne”
Den tilltalade påstår sig ”inte ha något minne” av vad han gjorde natten mellan den 5 och 6 juni 2016. Däremot är han säker på att han inte varit inblandad i något bortförande eller någon våldtäkt. Målsäganden har dock kunnat pekat ut honom som en av de två våldtäktsmännen.

Tingsrätten anser att kvinnan är trovärdig och att det finns stark stödbevisning som styrker kvinnans berättelse om vad som inträffat. Därför blir 39-åringen dömd för grov våldtäkt och människorov av Linköpings tingsrätt. Rätten gör endast en reservation mot åklagarens rubriceringar och menar att människorovet är ett mindre allvarligt brott i lagens mening.

Straffet bestäms till fängelse i sex år och livstids utvisning.

Tidigare straffad
39-åringen är av utländsk härkomst och kommer från Bulgarien. Så sent som förra året dömdes den tilltalade för ett annat våldsbrott i en annan del av landet. Då var det en grov misshandel som han och ytterligare några män gjorde sig skyldiga till i Tranås.

För det brottet dömdes 39-åringen till ett år och sex månader i fängelse – ett straff som han verkställt i mitten av förra månaden. Eftersom åklagaren i våldtäktsmålet även ville lagföra honom för brotten i Motala lämnades en häktningsframställan in. Tingsrätten valde att häkta honom såsom på sannolika skäl misstänkt för brott.

Det är sannolikt att domen gällande bortförandet och våldtäkten kommer överklagas till Göta hovrätt.

Läs protokollet från brottsplatsundersökningen
Genom att klicka på följande länk kan du läsa det protokoll från brottsplatsundersökningen som ingår i utredningen om våldtäkten och människorovet. Av utdraget framgår det att våldtäktsplatsen är belägen cirka fem kilometer öster om Motala. Undersökningen av platsen börjades 20:45 den 6 juni 2016 och skedde visuellt samt med hund.

På platsen säkrades två ölburkar varav en av dem var besudlade med DNA från 39-åringen.

Linköpings tingsrätts målnummer är B 1701-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *