Brottmål

Ett år sedan terrordådet på Drottninggatan

Den kapade lastbilen började brinna i samband med kraschen. © Polisen

Fem personer miste livet och femton personer skadades allvarligt. Efter en nio månader lång utredning kunde till slut åtal väckas mot 40-årige Rakhmat Akilov och den säkerhetspräglade rättegången skulle komma att ta vid. Ett år har nu gått sedan terrordådet på Drottninggatan den 7 april i fjol.

Terroristdådet på den välkända gågatan för exakt ett år sedan lämnade många människor skärrade och emotionellt påverkade. Stockholm lamslogs när lastbilen kapades och kördes utmed Drottninggatan i hjärtat av huvudstaden den ödesdigra fredagseftermiddagen i april 2017.

Idag – på årsdagen av dådet – uppmärksammas händelsen genom en minneskonsert i Kungsträdgården. En minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka hålls också.

Ingående brottsutredning
I kölvattnet av terroristdådet uppkom frågor relaterade till gärningsmannens motiv och tillvägagångssätt. Många av dessa frågor blev besvarade i och med att åtalet väcktes i januari och förundersökningen – det mesta av den – blev offentlig.

Det material som åklagaren lämnade in visade sig vara digert. Stämningsansökan i målet upptar 35 sidor och brottsutredningen ska enligt uppgift omfatta omkring 9 000 sidor. Polisutredningen kan beskrivas som kostsam men ytterst nödvändig. Säkerhetspolisen har bistått i förundersökningsarbetet.

Lång huvudförhandling
Närmare 15 förhandlingsdagar har ägt rum hittills och lejonparten av rättegången har handlat om förhör med målsägande.

Eftersom den åtalade har erkänt den faktiska gärningen – och hans erkännande styrks av omfattande bevisning – är ett konstaterande i den huvudsakliga skuldfrågan en ren formalia för tingsrätten. Centrala frågor i målet lär istället handla om vilka målsägande som utsatts för brott i samband med lastbilsattacken, samt hur de enskilda brottshandlingarna ska rubriceras.

Inte psykiskt sjuk
Med hänsyn till brottets art och övriga omständigheter har rätten låtit inhämta en så kallad liten sinnesundersökning, vilket gjordes på ett tidigt stadium. Under §7-undersökningen har terroriståtalade Rakhmat Akilov fått berätta om sin uppväxt, skolgång och livssituation – bland mycket annat.

Eftersom lång tid har passerat sedan sinnesundersökningen gjordes uppkom frågan om en komplettering till denna borde begäras in från Rättsmedicinalverket, vilket också kom att ske. Handlingen registrerades som inkommen i mitten av mars.

Livstids fängelse väntar
Mot bakgrund av slutsatserna i den lilla sinnesundersökningen är det inte sannolikt att terroriståtalade Rakhmat Akilov skulle dömas till något annat än lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, förklarade vice chefsåklagare Hans Ihrman inför det samlade uppbådet av journalister vid en presskonferens som hölls i anslutning till att åtalet väcktes.

När en livstidsdömd fånge avtjänat tio år av sitt straff har vederbörande möjlighet – med nuvarande lagstiftning – att ansöka om att få livstidsstraffet tidsbestämt. Det kommer då bli Örebro tingsrätt som först kommer pröva frågan om omvandling av straffet.

Läs handlingar i fallet
Här på Crimecentral finns handlingar som berör fallet publicerade och nu görs ytterligare material tillgängligt.

Sedan tidigare finns det migrationsrättsliga avgörandet från förvaltningsdomstolen publicerat, inklusive Migrationsverkets beslut. Ett par häktningsprotokoll (1, 2, 3) finns också att tillgå samt flera av åklagarnas framställningar (1, 2, 3) om förlängd åtalstid. En kopia av 40-åringens belastningsregisterutdrag finns också tillgänglig här.

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har – som tidigare nämnts – genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, varvid en sekretessmaskerad version av utlåtandet kommit att lämnats ut av tingsrätten. Den handlingen finns att tillgå genom denna länk.

Handlingarna görs tillgängliga mot bakgrund av att allmänintresset anses väga tyngre än Rakhmat Akilovs intresse av integritet.

Dom i juni
Huvudförhandlingen pågår vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och prognosen är att den ska vara avslutad i maj. I samband med att rättegången avslutas förväntas domstolen fatta beslut om att Rakhmat Akilov ska sitta fortsatt häktad. Därefter ska den skriftliga domen färdigställas.

Domen i terroristmålet kommer sannolikt att falla i juni månad.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 4708-17.

Läs också:
Åtal nära för terrordådet på Drottninggatan
Rakhmat Akilov omhäktas för andra gången
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov omhäktad för lastbilsdådet
39-årige Rakhmat Akilov häktad misstänkt för fredagens terrordåd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *