Brottmål

Rättspsykiatrisk vård för rånförsök mot ICA-butik

Brottet begicks i december 2017 – inför flera vittnen. © Crimecentral

Den 36-årige mannen beväpnade sig med en yxa och gjorde ett utfall mot en kassa på ICA och krävde att få pengar av expediten. Ordningsvakter kunde emellertid ingripa snabbt och mannen kunde dömas för rånförsöket. Påföljden har bestämts till rättspsykiatrisk vård.

Brottsplatsen var ICA-butiken Torget som ligger i gallerian Vintergatan i centrala Skellefteå. Dådet begicks inför flera vittnen vid lunchtid den 4 december 2017. Rånförsöket fångades även av övervakningskamera.

Gärningsmannen kunde gripas på platsen och brottet gick snabbt att utreda för redan efter inom två veckor kunde den 36-årige mannen åtalas. Den dömde mannen har erkänt brottet och förklarat gärningen med att han ansåg sig behöva hjälp.

Skickades på rättspsykiatrisk undersökning
Vid häktningsförhandlingen beslutade rätten om att ett så kallat paragraf 7-intyg skulle inhämtas i syfte att ge indikationer om 36-åringens psykiska hälsotillstånd.

Mot bakgrund av resultatet från den och när mannen vid huvudförhandlingen ansågs överbevisad om brottet togs beslut om att han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Överlämnas till rättspsykiatrisk vård
Huvudförhandlingen fortsatte i slutet av januari där resultatet från nämnda undersökning redovisades. Utlåtandet har visat att mannen begått gärningen under en allvarlig psykisk störning samt att han vid undersökningstillfället fortfarande led av densamma.

Av domen, från 6 mars, framgår det att Skellefteå tingsrätt överlämnar mannen till rättspsykiatrisk vård. Påföljden kombineras även med särskild utskrivningsprövning vilket innebär att det ska bli Förvaltningsrättens uppgift att bedöma när mannen ska skrivas ut från den rättspsykiatriska vården.

Gärningsmannen döms även att betala 12 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Ostraffad svensk man
Gärningsmannen är svensk och född i Dalarnas län. 36-åringen är ostraffad sedan tidigare enligt belastningsregisterutdraget som inhämtats i målet. Klart är emellertid att han har en historik av psykisk ohälsa. 36-åringen förekommer i en mängd mål vid Kammarrätten i Sundsvall.

Skellefteå tingsrätts målnummer är B 1340-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *