Brottmål

23-åring ställdes inför rätta för bilsprängning – friades

Polisbilen fick omfattande skador. © Polisen

Ett sprängdåd skakade polisen i Malmö när en radiobil utsattes för ett attentat för tre månader sedan. Snabbt kunde polisen gripa en 23-årig man och med hjälp av övervakningsbilder kunde man stärka misstankarna mot honom. Den unge mannen förnekade bestämt brott och blev frikänd av tingsrätten – bevisningen räckte inte.

Det var på kvällen den 29 december förra året som händelsen vid polishuset på Sallerupsvägen inträffade. En polisbil kom att förstöras av den kraftiga detonationen. Polisen lyckas snabbt lokalisera en 23-årig man som stod vid en busshållplats omkring 100 meter bort. Han försökte rikta misstankarna åt annat håll men blev själv gripen.

Även en annan man blev frihetsberövad och delgiven misstanke om inblandning i dådet. Misstankarna mot honom kom emellertid att avskrivas.

Fastnade på övervakningsfilm
Material från flera övervakningskameror kom att bli viktiga bitar i utredningspusslet. Genom bilderna kunde utredarna klarlägga händelseförloppet vid brottet.

En av övervakningsfilmerna visar hur en person kommer från Värnhemstorget och rör sig mot Nobelvägen. När vederbörande passerar den parkerade polisbilen går denne fram till fordonet för att strax därpå springa sin väg. I samband med detta sker explosionen.

Malmö tingsrätt ser det som ”uppenbart” att det är gärningsmannen som fångats på bild.

Förnekar bestämt
23-åringen blev som sagt gripen en kort stund efter sprängdådet och han har genom hela utredningen – och rättegången – förnekat brott.

I polisförhör har den nu frikände berättat att han befunnit sig i området vid den aktuella tidpunkten. Han säger sig även ha sett en annan man fly från platsen och då dragit slutsatsen att det måste ha varit gärningsmannen.

Polis har med hjälp av hund sökt utmed den påstådda flyktvägen men inte lyckats hitta några spår.

Allmänfarlig ödeläggelse och ringa narkotikabrott
Förutom sprängdådet – som rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse – åtalades 23-åringen också för ringa narkotikabrott. Detta sedan analys visat att han brukat cannabis. Narkotikabrottet – som ligger på bötesnivå – har han erkänt. Några mer ingående detaljer om sitt bruk av narkotika har han inte velat lämna till polisen.

– Ingen kommentar, svarade han på förhörsledarens fråga om hur mycket narkotika han brukade.

Otillräcklig bevisning
Huvudförhandlingen i målet hölls för några veckor sedan och domen meddelades 8 mars. I samband med att rättegången avslutades fattade rätten beslut om att 23-åringen inte skulle sitta häktad längre.

Rätten menar att omständigheterna är ”besvärande” för 23-åringen. Domstolen kommer dock fram till att det inte går att säga att den tilltalade är identisk med personen från övervakningsfilmerna. Åtalet för allmänfarlig ödeläggelse ogillades därför och tingsrätten dömde 23-åringen endast till dagsböter för ringa narkotikabrott.

En nämndeman var av skiljaktig mening och vill döma den åtalade för sprängningen av polisbilen.

Attentat mot polisen allt vanligare
Den aktuella sprängningen är bara ett våldsdåd i raden av attentat som riktats mot Polismyndigheten eller dess anställda. Förra året blev bland annat en bostad i Västerås beskjuten – i villan fanns en polisman och hans familj. Samma månad detonerade någon en sprängladdning utanför polishuset i Helsingborg.

Tidigare denna månad upptäcktes att någon avlossat ett antal skott mot en polislokal i Södertäljestadsdelen Ronna. Det dådet rubriceras som skadegörelse i kombination med grovt vapenbrott.

Malmö tingsrätts målnummer är B 11791-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *