Brottmål

Morddömd Visbybo avtjänar nytt fängelsestraff

41-åringen är välkänd av polisen. © Crimecentral

För nio år sedan begick en idag 41-årig man ett mycket grovt brott i Visby – han berövade en småbarnspappa livet med en kniv i samband med ett bråk. Just nu avtjänar den brottsbelastade mannen ett nytt fängelsestraff efter att han blivit dömd för en inbrottsstöld.

Under 2000-talet har fall av dödligt våld varit sällsynt på Gotland. På nyårsafton 2008/2009 inträffade emellertid ett mord som blev uppmärksammat. Offret, en småbarnspappa, knivhöggs till döds i ett bostadsområde efter att han gått mellan i ett bråk.

Erkände sig skyldig
Mordet på nyårsafton 2008/2009 i stadsdelen Gråbo blev ett förhållandevis enkelt fall för Visbypolisen att klara upp. Mordvapnet anträffades i en brunn i närheten. Det fanns dessutom vittnen på platsen och 41-åringen förnekade inte att han huggit småbarnspappan med kniv. Han menade emellertid att han inte haft uppsåt till mord.

Tingsrätten tog dock inte till sig 41-åringens invändning om uppsåtet. Gärningsmannen dömdes för mord och misshandel till fängelse i tio år.

Flerfaldigt brottsdömd
Mannen är flerfaldigt brottsdömd sedan tidigare och välkänd av polis, åklagare och domstol.

2000 dömdes han för grov misshandel av Stockholms tingsrätt till ett års fängelse. 2006 dömdes han för bland annat misshandel och flera fall av narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han har också blivit lagförd för ett flertal stölder genom årens lopp.

Socialt utslagen
Psykisk ohälsa, arbetslöshet och missbruksproblematik är några av de faktorer som kännetecknar 41-åringen och hans livssituation. Det framgår av det yttrande från Frivården som inhämtades i mordmålet.

Mannens bakgrund med missbruk, stölder och våldsbrott kan dessutom ha gjort honom intressant i utredningen om det olösta mordet på Wisby Hotell som inträffade 1996. Vid tidpunkten för mordet var han 20 år gammal och folkbokförd på en adress någon kilometer utanför Visby innerstad.

41-åringen är född på Gotland men har invandrarbakgrund via sin pappa som kommer från ett land i Afrika.

Gjorde inbrott i lägenhet
Det fängelsestraff som 41-åringen verkställt för mordet och misshandeln lyckades emellertid inte få honom att avhålla sig från brottets bana.

I september 2016 tar sig en gärningsman in i en lägenhet på Jungmansgatan genom en öppen altandörr. Väl inne tillgrips elektronikprylar, bland annat en bärbar dator.

41-åringen blir igenkänd på brottsplatsen och blev sedermera också åtalad för inbrottsstölden – som han i polisförhör förnekade.

Fick nytt fängelsestraff
I februari förra året dömde Gotlands tingsrätt 41-åringen till fängelse i åtta månader för den grova stölden. Eftersom han återfallit i brott inom prövotid valde rätten dessutom att förklara åtta månader från morddomen förverkade. 24 april 2017 fastställde Svea hovrätt domen mot honom.

Fängelsetiden han ska avtjäna är således ett år och fyra månader. Det framgår av Kriminalvårdens strafftidsbeslut att 41-åringen påbörjade verkställigheten i december 2017. Tidigaste datum för villkorlig frigivning är satt till 3 november i år. Hans prövotid utgår 3 november 2019.

Gotlands tingsrätt målnummer på mordmålet är B 1-09. Svea hovrätts målnummer på stöldmålet är B 2815-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *