Brottmål

21-åring döms för grovt vapenbrott – läs polisredogörelsen om brottsnätverket

De beslagtagna pistolerna. © Polisen

En 21-årig man – och hans sällskap – stoppades i en bil vid en trafikkontroll. I samband med att personerna kontrollerades fann polisen två halvautomatiska pistoler med tillhörande ammunition. Enligt polisen ingår gärningsmannen i ett kriminellt nätverk.

Göteborgspolisens trafikkontroll ägde rum på på Marieholmsleden den 18 januari i år. Samtliga fyra personer i bilen blev misstänkta för brott.

Målet som sådant har varit av förhållandevis enkel beskaffenhet. 21-åringen har varit väldigt tystlåten i polisförhör men åtminstone vidgått innehavet.

– Båda vapnen är mina, uppgav han i ett polisförhör som hölls i februari.

Inför sittande rätt har han motiverat innehavet av pistolerna med att han upplevde en hotbild.

Erkänner och döms
Göteborgs tingsrätt dömde 21-åringen till tre års fängelse för grovt vapenbrott. Rätten beslutade också att gärningsmannen ska kvarbli i häktet i väntan på att domen mot honom vinner laga kraft. Pistoler, magasin och ammunition ska förverkas.

Välkänd av polisen
Under förundersökningen skrev en kvinnlig polisassistent en promemoria om 21-åringen och den konstellation som han uppges ingå i.

Poliskvinnan hade god kunskap om just 21-åringen och enligt hennes uppfattning ingår han i ett kriminellt nätverk med bas i de nordöstra delarna av Göteborg. Den kriminella konstellationen ”åsamkar mycket problem” i områdena, enligt henne.

Nätverkets våldskapital är högt och består utöver familjen även av andra individer, skriver polisassistenten i sin promemoria.

Läs polisredogörelsen
Genom att klicka på följande länk kan du läsa samt ladda ned den sammanfattning om det kriminella nätverket som polisassistenten hade kännedom om. Crimecentral har valt att utelämna namnet på den 21-årige mannen som blev dömd för det grova vapenbrottet.

Göteborgs tingsrätts målnummer är B 875-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *