Brottmål

20-åring häktad för mord i Piteå

En 20-årig man frihetsberövades i fredags för ett mord som begicks i Piteå mellan 1 och 2 mars. Den misstänkte erkänner sig skyldig till brott. Idag häktades han på den högre misstankegraden efter beslut av Luleå tingsrätt.

Det var i fredags eftermiddag som polisen offentliggjorde att ett grovt brott var under utredning. En 46-årig man hade anmälts försvunnen under dagen. Polisen spärrade av ett område på en parkeringsplats och undersökte en bil.

Åklagarmyndigheten gick senare ut med att en person satt anhållen för dådet men inte mycket mer än så. Piteå-Tidningen kunde dock avslöja att den avlidne mannen anträffats i bilen – som var hans egen.

Anhölls i samband med anträffandet
Det är oklart när exakt offret anmäldes försvunnet. Det är dock klarlagt att bilen blev intressant för polisen under fredagseftermiddagen. Det var också i samband med det som den misstänkte mannen satt i förhör hos polisen i Piteå.

När förhöret var avslutat ansågs omständigheterna vara sådana att kontaktad åklagare fattade beslut om att 20-åringen skulle anhållas som skäligen misstänkt för mord.

Stärkta misstankar
Under helgen har utredningen fortlöpt och i söndags var bevisläget tillräckligt starkt för att åklagaren skulle anse det motiverat att begära den unge mannen häktad. I samband med att häktningsframställan blev offentlig och häktningsförhandlingen ägde rum framkom mer information om dådet och den misstänkte.

På vilket sätt den 46-årige mannen berövats livet är dock alltjämt okänt. Varför polisens utredare fattade intresse för 20-åringen också oklart.

Erkänner dödsmisshandel
Häktningsförhandlingen bevakades av flera medier, bland annat Norrländska Socialdemokraten. Den misstänkte mannen erkänner sig skyldig till dödsmisshandel men förnekar mord.

– Han har inte haft uppsåt att målsäganden ska avlida, berättade Christina Lehto – 20-åringens försvarsadvokat – för Piteå-Tidningens utsände efter det att häktningsförhandlingen avslutats.

Rätten gick emellertid på åklagarens linje och förklarade 20-åringen häktad – på sannolika skäl misstänkt för mord. Tingsrätten häktade mannen i en fyraveckorsperiod.

Adopterad från Sydostasien
Den frihetsberövade mannen härstammar ursprungligen från Vietnam och kom till Sverige år 2001 som adoptivbarn. Året därpå erhöll han sitt svenska medborgarskap, enligt Skatteverket.

Han står skriven på en adress i en by som ligger några mil norr om Piteå. Eftersom han är svensk medborgare innebär det att han inte kan utvisas vid händelse av en fällande dom.

Luleå tingsrätts målnummer är B 636-18.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *