En förbjuden nazisthälsning eller en harmlös vinkning? Den hälsningen som en 90-årig dam gjorde vid en 1 maj-demonstration slutade med åtal och rättegång. Falu tingsrätt har nu dömt kvinnan för hets mot folkgrupp.
Det var i samband med en 1 maj-demonstration 2016 som kvinnan gjorde sällskap med medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen. Ett antal foton togs, varvid kvinnans hälsning fastnade på bild och uppmärksammades.
Kvinnan har förnekat brott och menat att hon endast vinkade åt några motdemonstranter som var utklädda till clowner. Den 90-åriga kvinnan är uttalad nationalsocialist.
Åtalades
En tämligen väl genomarbetad anmälan kom in från ett vänsteraktivistiskt nätverk. Efter en kort – men utdragen – polisutredning fattade en åklagare beslut om åtal i ärendet.
Åklagaren menade att den äldre damen genom sin hälsning ”uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper med anspelning på bl.a. ras, trosbekännelse och etniskt ursprung”.
Haft uppsåt
Falu tingsrätt pekar i sin dom på sammanhanget – den nationalsocialistiska demonstrationen – och att den tilltalade är en ”känd” nationalsocialist.
Domstolen anser sig inte kunna säga att 90-åringen haft ett direkt uppsåt att göra en Hitlerhälsning. Rätten bedömer dock att hon varit likgiltig inför det faktum att hennes vinkning kunde uppfattas så. Därför blir hon dömd för hets mot folkgrupp.
Brottet bedöms emellertid som ringa. Påföljden bestämdes till 4 000 kronor i dagsböter. Kvinnan ska även återbetala en viss del av kostnaderna för försvarsadvokaten till staten.
Väcker frågor
Flera personer har ställt sig undrande till att tingsrätten valt att döma den äldre kvinnan för brott.
– Jag är något förvånad att enbart ett fotografi ansågs hålla för en fällande dom, säger Johan Nordqvist från föreningen Juridikfronten till P4 Dalarna.
På diskussionsforumet Flashback går åsikterna isär. Vissa skribenter anser att domen är rätt och riktig. Andra användare menar att rättsväsendets resurser borde läggas på betydligt allvarligare brottslighet.
Eftersom påföljden för brottet stannade vid dagsböter krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp målet.
Falu tingsrätts målnummer är B 3536-17.