Brottmål

51-åring gick till polisen med amfetamin – dömdes för narkotikainnehav

En 51-årig man införskaffade amfetamin och överlämnade sig själv till polisen med en förhoppning om att klara sig från straff. 51-åringen dömdes dock för innehavet och påföljden bestämdes till villkorlig dom.

Det var för ett år sedan – den 12 februari 2017 – som en idag 51-årig man tog sina 16,5 gram amfetamin som han införskaffat och begav sig till polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Väl på plats förklarade han sitt ärende och blev därefter delgiven misstanke om narkotikabrott.

Åtal väcktes senare och även i domstol erkände 51-åringen brottet. Han ville emellertid meddelas påföljdseftergift. Detta eftersom mannen enligt egen uppgift befunnit sig i en nödsituation när narkotikan införskaffades.

Den tilltalade berättade under rättegången att han blivit ”hotad till livet” och fått en pistol riktad mot sitt huvud. Som en sista utväg för att få skydd av polisen köpte han narkotikan och hoppades på att bli frihetsberövad.

Ingen nödsitutation
Någon situation av nöd i lagens mening är det dock inte fråga om, enligt domstolen. Omständigheterna har inte varit sådana att 51-åringen ska kunna undgå ansvar för narkotikainnehavet, menar rätten.

Den 15 december 2017 meddelades domen mot 51-åringen. Mannen dömdes för narkotikabrott och fick villkorlig dom som straff.

Rätten tog, vid straffmätningen, hänsyn till att den tilltalade angav sig själv. Tingsrätten beslutade även att den beslagtagna narkotikan samt emballaget skulle förverkas.

Tidigare straffad
51-åringen är känd av polisen sedan tidigare och förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Under slutet av 90-talet dömdes han för narkotikabrott till ett års fängelse. Sedan gick det nio år innan han dömdes igen. Den gången för ekonomisk brottslighet samt narkotikabrott. Straffet den gången blev fängelse i ett år och två månader.

Mellan dessa två domar har han även blivit lagförd för att inte ha använt bilbälte.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 7450-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *