Brottmål

Förundersökning om misstänkt barnadråp i Tullinge läggs ned

I mitten av november anträffades ett spädbarn och en mamma i en bostad i en Stockholmsförort. Omständigheterna gjorde att polisen inledde en förundersökning om mord. Efter några veckor fattade åklagare beslut om att lägga ned utredningen.
”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”, menar kammaråklagare Tobias Kudrén.

Det var på morgonen den 15 november i år som polis kallades till en bostad i Botkyrka kommun, närmare bestämt Tullinge. På plats anträffades ett spädbarn som kunde konstateras vara avlidet. Barnets 20-åriga mamma – som var svensk – fanns också i bostaden och fördes till sjukhus för akutvård. Hon överlevde inte.

Polisen inledde en mordutredning som senare övertogs av åklagare. I utredningen förhördes vittnen och en brottsplatsundersökning gjordes. Omständigheterna och det samlade materialet ledde fram till att kammaråklagare Tobias Kudrén fattade beslut om att lägga ned förundersökningen – som enligt en allmän handling rubricerades som barnadråp.

Åklagaren är sparsam med detaljer kring ärendet med hänvisning till ”de anhöriga och på grund av sekretess till skydd för de avlidnas personliga förhållanden”. Så mycket framgår dock av ett pressmeddelande att den 20-åriga kvinnans död varken var självförvållad eller orsakad av annan person.

”Det går inte att utreda händelsen närmare eftersom den person som kan misstänkas – och är den enda som kan bringa klarhet i vad som faktiskt har hänt och om ett brott har begåtts – är avliden”, står det som motivering till beslutet.

På diskussionsforumet Flashback har någon publicerat vad som förefaller vara autentisk information från akutmottagningens journal. Av detta framgår att barnet i fråga anträffades med ett skärp runt halsen. Vad det skulle vara för typ av skärp framgår dock inte.

Polismyndighetens diarienummer på ärendet är 5000-K1440676-17. Åklagarmyndighetens diarienummer är AM-148335-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *