Brottmål

Oidentifierad man får fängelse för stöldförsök

Mannens klocka samt den dömde gärningsmannen. © Polisen

En väldigt dyr klocka av märket Omega Seamaster. Det kunde ha blivit bytet för en man som försökte stjäla objektet från dess rätta ägare i Stockholms krogmiljö. Men stöldförsöket uppmärksammades och gärningsmannen kunde gripas. I veckan dömdes han till fängelse för tillgreppsförsöket. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas från riket.

Det var tidigt på morgonen den 22 oktober förra månaden som brottet ägde rum. Brottsplatsen var det krogtäta området Stureplan i huvudstaden.

Gärningsmannen gick fram till den bänk där målsäganden satt och i samband med det lossade han offrets armbandsur. Händelseförloppet gick enligt målsägande mycket fort.

Brottet hade kunnat gå som gärningsmannen planerat, men målsägandens bror såg vad som hände och den misstänkte kunder övermannas på plats. Det dröjde inte länge innan polisen tog över gripandet.

Döms till fängelse och utvisning
Mannen åtalades för tillgreppsförsöket och Stockholms tingsrätt anser att bevisningen är stark. Den brottsanklagade mannen har förvisso förnekat gärningen men tingsrätten fäster full tilltro till de vittnesmål som finns. Den tilltalade döms därför för försök till grov stöld och straffas med fängelse i fyra månader.

Förutom fängelsestraffet beslutade även domstolen att mannen skulle utvisas från Sverige i fem år.

Skulle sannolikt utvisas
Den nu brottsdömde mannen har under rättsprocessen sagt sig vara medborgare i Algeriet och uppgett 1994 som födelseår. Migrationsverket har liknande uppgifter registrerade om en man som ansökt om asyl i Sverige, men som då uppgav sig vara född år 1992.

Migrationsverket beslutade att mannen skulle avvisas från landet i november 2014. Myndigheten har i målet yttrat att det inte finns något utvisningshinder.

Tidigare brottsmisstänkt
När polisen i Stockholm daktade den misstänkte togs hans fingeravtryck, varvid resultatet senare visade sig överensstämma med en utländsk man som Uppsalapolisen daktade i ett annat ärende för några år sedan. Enligt uppgifterna som framkom skulle han i så fall vara 25 år gammal vid det här laget. Huruvida det verkligen är mannens rätta identitet är dock oklart.

Ökande fenomen
På senare år har det blivit allt vanligare att tilltalade personer i brottmål har okänd identitet eller oklar ålder. Osäkerheter beträffande ålder kan leda till att personer döms till mildare straff än de annars hade fått om deras korrekta ålder kunnat fastställas.

Vid lunchtid i fredags hade domen ännu inte överklagats, enligt information från tingsrätten.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 13687-17 .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *