Brottmål

Skyddstillsyn för mobilstöld i Göteborg

Göteborgs tingsrätt fäller mannen. © Crimecentral

I samband med en utekväll i Göteborg blev en kvinna bestulen på sin mobiltelefon. Gärningsmannen försökte fly men fälldes till marken av polis vid ingripandet. En 50-årig man döms i tingsrätten till skyddstillsyn för mobilstölden.

Stölden förövades 3 mars i år på Burger King i centrala Göteborg. Gärningsmannen tillgrep mobiltelefonen, som var en Iphone 6, från kvinnans högra jackficka. Målsäganden observerade tjuven och valde att konfrontera honom, varpå hon senare fick tillbaka sin mobiltelefon.

Försökte fly
En polispatrull, som befann sig i området i ett annat ärende, uppmärksammades på stölden och bestämde sig för att ingripa mot den utpekade mannen. När mannen, som är 50 år, förstod att polisen var efter honom försökte han avlägsna sig – men förgäves. En polisman fällde honom till marken varpå han kunde gripas.

Den 29 mars väcktes åtal mot 50-åringen för grov stöld och i onsdags meddelades domen mot honom.

Nekade – men fälls
50-åringens inställning till brottsmisstankarna har varit att han är oskyldig.

– Jag har inte gjort det, berättade han i polisförhör.

Göteborgs tingsrätt tror honom dock inte. Kvinnan som blev utsatt för stölden bedöms istället vara trovärdig. Hennes uppgifter stöds dessutom av det som en väninna till henne har berättat.

Sammantaget menar domstolen att det är ställt utom rimligt tvivel att 50-åringen begick tillgreppsbrottet.

Tidigare dömd
Det framkommer av myndighetshandlingar att 50-åringen inte har något svenskt medborgarskap. Hans tidigare medborgarskap existerar inte längre med anledning av att staten har upphört.

Enligt belastningsregistret förekommer mannen under tre avsnitt sedan tidigare, varav två av dem utgör tillgreppsbrott. Händelserna ligger emellertid så långt tillbaka i tiden att tingsrätten inte bedömer att det påverkar påföljdsvalen i den nuvarande domen.

Rätten bestämde påföljden till skyddstillsyn.

Göteborgs tingsrätts målnummer är B 4222-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *