Brottmål

Villkorlig dom för stöld från ladugård

En motorcykel och en fyrhjuling stals. © Polisen

En fyrhjuling och en motorcykel stals och två flyende gärningsmän observerades. Endast en av tjuvarna – en 27-åring – kunde gripas. Mannen åtalades för grov stöld men blev dömd för stöld av normalgraden till villkorlig dom. Tingsrätten ogillade åklagarens yrkande om utvisning.

Inbrottet i ladugården inträffade norr om Bollnäs under småtimmarna den 5 juni i år. Flera gärningsmän var involverade när en fyrhjuling och en motorcykel stals från gården. Brottet upptäcktes emellertid, varpå målsäganden tog en granne till hjälp och tillsammans lyckade de båda blockera tjuvarnas fordon med sina egna bilar.

Polis kallades till platsen.

En av tre greps
”Två personer sprang till skogs och en person greps på platsen”, står det i polisens anmälan. Polisen sökte efter de flyende gärningsmännen men kunde inte lokalisera dem.

27-åringen greps och delgavs misstanke om grov stöld, ett brott han helt förnekat. Åtal väcktes dock vid tingsrätten då åklagaren ansåg bevisningen som stark.

Hudiksvalls tingsrätts slutsats är att den brottsliga gärningen är bevisad men domstolen väljer att rubricera brottet som stöld av normalgraden.

Rätten menar att värdet på de tillgripna motorfordon inte är så högt att det redan av den anledningen finns skäl att rubricera brottet som grovt. Inte heller i övrigt finns det sådana förvårande omständigheter som gör att den av åklagaren hävdade brottsrubriceringen kan komma på fråga.

Tidigare brottsdömd
Det har framkommit att den stölddömde mannen tidigare blivit lagförd för häleri i Sverige. Det hände emellertid för flera år sedan varför domstolen menar att det inte påverkar påföljdshänseende i det aktuella målet.

27-åringen kommer från Litauen men ska ha koppling till en lägenhetsadress i Sollentuna.

Stölddomen överklagades aldrig, enligt uppgift från tingsrätten, och har således vunnit laga kraft.

Hudiksvalls tingsrätts målnummer är B 1239-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *