Brottmål

”Mobilblottare” dömd för nya sexbrott

En 33-årig man utsatte 2015 en mängd barn för ofredanden av sexuell natur. För brottsserien kom han att dömas till ett halvårslångt fängelsestraff. I juni dömdes han på nytt – för sexualbrott som uppdagats i efterhand.

Det nya åtalet – som avsåg två fall av sexuellt ofredande – väcktes i januari 2017 och tingsrättens huvudförhandling var ursprungligen planerad till mars samma år. Den tilltalade meddelade emellertid sjukdomsbesked varför huvudförhandlingen fick skjutas upp. Vid nästa tillfälle fortlöpte rättegången som planerat.

Sexofredar barn med sin mobiltelefon
Den 33-årige ”mobilblottaren” och hans brott uppmärksammades i slutet av 2015 när han greps och även när åtalet mot honom väcktes året därpå. Hans brottsliga tillvägagångssätt löper som en röd tråd genom de allra flesta av de gärningar han blivit åtalad för hittills. Han tar kontakt med små barn och visar upp bilder med hjälp av sin mobiltelefon. Minst en av bilderna från serien visar 33-åringens könsorgan.

Polisens spaningsarbete ledde fram till att 33-åringen kunde gripas i december 2015.

Straffades med fängelse
33-åringen har nekat till samtliga brottsanklagelser hittills. Vid förra årets rättegång lämnade han dessutom en tämligen ovanlig förklaring till sina brottsliga gärningar – han förklarade att hans egna, bristande, myndighetskontakter skulle ha varit orsaken till några av de brott som han fälldes för.

Stockholms tingsrätt trodde honom emellertid inte utan dömde 33-åringen till ett halvårslångt fängelsestraff.

Har själv barn
Frivården gjorde en bedömning att återfallsrisken var hög – men åklagaren yrkade inte på utvisning. Åklagaren som var ansvarig för åtalet vid den förra rättegången har vägrat att uttala sig för den konservativa tidningen Fria Tider. Han intervjuades emellertid i SVT:s kriminalmagasin ”Veckans brott” samma år men av inslaget att döma fick han inga kritiska frågor.

33-åringen härstammar från Latinamerika – närmare bestämt Nicaragua – och invandrade till Sverige för ett par år sedan, enligt Skatteverket. Enligt samma myndighet är han själv pappa till flera små barn, något som också styrks av andra handlingar.

Det tidigare fängelsestraffet började han avtjäna den 24 mars förra året, enligt strafftidsbeslutet från Kriminalvården. Några veckor senare hade han möjlighet att bli villkorligt frigiven med en återstående strafftid om två månader.

Ingen ny påföljd
Södertörns tingsrätt menar att de nya sexualbrotten motsvarar ungefär en månads fängelse i ett påföljdshänseende. Vid en samlad bedömning menar rätten att den nya brottsligheten är utan nämnvärd betydelse i relation till straffet som meddelades i den tidigare domen. Domstolen bestämde att den tidigare utdömda påföljden på sex månader ska avse även den nya brottsligheten.

Domen från juni 2017 vann laga kraft i och med att den aldrig överklagades.

Södertörns tingsrätts målnummer är B 13621-16.

Läs också:
Halvårslångt fängelsestraff för ”mobilblottare”
Rättegång mot ”mobilblottare” inleds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *