Brottmål

19-åring döms för att ha våldtagit minderårig flicka utomhus

En 19-årig man ska avtjäna tre månaders fängelse efter att han våldtagit en minderårig flicka. Brottet gick till så att han höll fast sitt offer mot väggen till ett vindskydd i Boliden och genomförde ett samlag. Fängelsepåföljden för gärningsmannen kombineras även med skyddstillsyn med en särskild föreskrift om upprättad behandlingsplan.

Våldtäktsbrottet inträffade den 11 februari i år i samhället Boliden som ligger några mil utanför Skellefteå. Förövaren hade tidigare träffat flickan och haft viss kontakt med henne men någon närmare relation ska de inte ha haft. Vem som anmälde våldtäkten till polisen framgår inte av domen i målet.

19-åringen var häktad under en period men frigavs efter beslut av åklagare. Motiveringen påstods vara långa handläggningstider hos Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Sedan analyssvaren inkommit bestämde sig åklagaren för att väcka åtal mot 19-åringen för våldtäkt mot barn – ett brott han nekar till att ha begått. Han åtalades även för ringa narkotikabrott efter att ha ertappats med cannabisharts i samband med att han befann sig på häktet i Umeå.

Stark bevisning
Skellefteå tingsrätt ser målsägandens berättelse om vad somt hänt som utförlig, levande och detaljerad. Rätten menar även att berättelsen, i övervägande delar, framstår som sammanhängande och följdriktig. Målsägandeberättelsen får även starkt stöd av att det anträffades en kondom som efter analys visade sig innehålla DNA-spår från den nu dömde mannen. Även spår från målsäganden har anträffats på kondomen.

Sammantaget ser tingsrätten åtalet som styrkt och dömer därför den unge mannen för våldtäkt mot barn och ringa narkotikabrott. Narkotikan ska förverkas.

Domstolen konstaterar att en påföljd som inbegriper både skyddstillsyn och fängelse är det bästa valet. Fängelsestraffet blir därför tre månader vilket kombineras skyddstillsyn. Den senare delen av påföljden ska pågå fram till och med slutet av 2018.

Kommer från Irak
Det framgår av handlingar att 19-åringen kommer från Mellanöstern, närmare bestämt från det konfliktdrabbade landet Irak. Han är asylsökare och anvisad till ett boende i Boliden. Enligt uppgifter från Migrationsverket har han tidigare ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Gärningsmannen har tidigare blivit lagförd för ringa narkotikabrott och snatteri.

Åklagaren yrkade aldrig på att 19-åringen skulle utvisas efter avtjänat straff.

Det är inte första gången som en utomhusvåldtäkt sker i samhället Boliden. Sommaren 2009 blev en annan kvinna våldtagen och en man kom sedermera att dömas för gärningen.

Skellefteå tingsrätts målnummer på det nu aktuella fallet är B 168-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *