Brottmål

Kent Ekeroth döms för krogmisshandel

Kent Ekeroth nekades inträde på nattklubben. © Polisen

Krogbråket utanför en nattklubb som riksdagsledamoten Kent Ekeroth var inblandad i har nu fått sitt rättsliga efterspel. Ringa misshandel, hävdade åklagaren. Nödvärn, påstod den åtalade 35-åringen. Stockholms tingsrätt bedömer att åtalet är styrkt och dömer SD-politikern till ett kraftigt belopp i dagsböter.

Det smärre tumultet utspelade sig i kön till krogen Solidaritet på Stureplan en vardagsnatt den 24 november förra året. Detaljerna om händelseförloppet går isär men flera vittnen fanns på plats och kunde berätta om händelsen som kommit att bli mycket uppmärksammad.

Nödvärnspåståendet motbevisas
I målet råder det inga tvivel om att Kent Ekeroth utdelat ett slag med öppen hand mot en annan man i krogkön. Det tingsrätten i huvudsak har haft att avgöra har varit om angreppet föregåtts av någon provokation. Kent Ekeroth nekade nämligen till brott och menade att slaget utdelades i nödvärn.

Tingsrätten menar att målsägandens berättelse om vad som hände den aktuella natten får starkt stöd av andra vittnesmål. Därför läggs den till grund för bedömningen och som en konsekvens av det väljer tingsrätten att inte fästa tilltro till Kent Ekeroths påstående om att han blivit angripen och således varit berättigad till nödvärn.

Brottet rubriceras som ringa misshandel och påföljden bestäms till 38 400 kronor i dagsböter. Domstolen beslutade även att den tilltalade ska återbetala 30 300 kronor till staten med anledning av kostnader som utgått till försvarare respektive målsägandebiträde.

Får stöd av allmänheten
Kent Ekeroth valde att kommentera domen via sin Facebook idag vid lunchtid – och han menar att rätten dömt fel.

”Det är en felaktig dom rakt av. Åklagaren motbevisade på inget sätt min nödvärnsinvändning”, skrev han och hittills har inlägget fått många positiva kommentarer.

”Kämpa vidare”, ”du behövs i SD” samt ”politisk dom”, lyder några av inläggskommentarerna från allmänheten. Ett antal mindre positiva omdömen om riksdagsledamoten och hans ståndpunkt om domen går också att finna bland kommentarerna.

Kent Ekeroth gick i samma Facebook-inlägg ut med en förhoppning om att domen ska prövas i hovrätten.

”Jag kommer överklaga”, avslutade han inlägget med.

Krävs prövningstillstånd
Även om målet skulle överklagas till nästa instans finns det inget rättsligt krav på Svea hovrätt att ta upp fallet till prövning. Enligt bestämmelserna i rättegångsbalken krävs det prövningstillstånd för att en hovrätt ska ta upp vissa typer av brottmål.

Krav om prövningstillstånd i brottmål gäller om den tilltalade endast har blivit dömd till böter oavsett vilket brott det rör sig om eller om den som är tilltalad har blivit friad och brottet som mest kan ge fängelse i sex månader. Prövningstillstånd krävs också om ett överklagande i ett brottmål endast avser den del av domen som rör frågan om skadestånd.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 15380-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *