Brottmål

Fängelse efter misshandel på öppen gata i Vårby

En halvautomatisk pistol anträffades vid husrannsakan. © Polisen

Fängelse i 20 månader. Det är vad en 24-årig man dömts till efter att ha utsatt två personer för misshandel på öppen gata i Vårby gård. En av brottsoffren fick ta emot flera sparkar när han redan låg ned på marken.

Dramatiken i området utspelade sig för ett par månader sedan och nu har tingsrättens dom fallit. Det var på kvällen den 4 april i år som polis och ambulans larmades till Vårby gårds centrum med anledning av våldsbrott. På plats fanns två personer som blivit misshandlade av en och samma gärningsman.

Konflikt på öppen gata
De två männen som utsattes för våldsbrotten var bekanta med varandra och rörde sig den här kvällen mot tunnelbanestationen i Vårby gård. En ung man, 24 år, påkallade deras uppmärksamhet och initierade konflikten med en av männen. Den andre mannen lade sig i och försökte avstyra bråket – något han med facit i hand inte borde ha gjort. Det resulterade nämligen i att 24-åringen gjorde ett utfall och slog mannen i ansiktet för att senare – när offret låg ned på marken – sparka honom upprepade gånger i huvudet.

Den av de två männen som först fick med mannen att göra den här kvällen fick inledningsvis emotta ett knytnävsslag eller en skallning. Efter våldsdåden lämnade gärningsmannen platsen i en bil – men polisen fick tidigt information om vem det var.

”Tänkte att han kanske dödar mig”
Brottsoffret som utsattes för den grova misshandeln gjorde ingen hemlighet av smärtan och rädslan han kände vid tillfället.

– Det gjorde jätteont och tänkte att han kanske dödar mig, har han förklarat i polisförhör.

Mannen som misshandlades grovt var en 34-årig man boende i Vårby, även han med invandrarbakgrund. Mannen som utsattes för knytnävsslaget var också boende på samma ort, likaså han med invandrarbakgrund.

Framgång för åklagaren
Polisen kunde gripa den utpekade gärningsmannen månaden därpå och i samband med utredningen om våldsbrotten fann polisen en halvautomatisk pistol i ett utrymme som 24-åringen förfogade över.

Åtal väcktes mot 24-åringen för grov misshandel, misshandel av normalgraden, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Rättsprocessen i tingsrätten blev en framgång för åklagaren som fick 24-åringen dömd för samtliga brott med de rubriceringar som gjordes gällande.

Södertörns tingsrätt anser inte att någon annan påföljd än fängelse kan komma på fråga vid påföljdsbestämningen. Domstolen påpekar att den grova misshandeln och det grova vapenbrottet är så kallade artbrott samt att 24-åringen återfallit i brott under prövotid.

Allt sammantaget leder till att 24-åringen blir dömd till fängelse i ett år och åtta månader.

Tidigare brottsdömd
Den 24-årige mannen är långt ifrån någon okänd person för polisen. Han har en mångårig historia av brottsmisstankar och domar bakom sig.

Vid den här tiden förra året dömdes han för försök till grov misshandel, olovligt brukande, olovlig körning, narkotikabrott, ringa vapenbrott och ringa narkotikabrott. Straffet för brotten blev fängelse i tio månader. Totalt finns det omkring ett dussin avsnitt i hans belastningsregister.

24-åringen kan dock inte sägas tillhöra de allra mest socialt marginaliserade personerna i Huddinge kommun. Han taxerade nämligen för en inkomst av närmare 250 000 kronor under föregående år. Enligt personaliadelen i förundersökningen har han heller inga skulder hos Kronofogden.

Etnisk bakgrund från Mellanöstern
Den dömde mannen har invandrarbakgrund likt många andra brottsbelastade personer som bor i Stockholmsregionens kommuner. 24-åringens pappa är född i Iran och hans mamma kommer från Syrien. Föräldrarna kom till Sverige i början av 80-talet respektive början av 90-talet. Båda hans föräldrar är svenska medborgare, enligt Skatteverket.

Södertörns tingsrätts målnummer är B 7006-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *